7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Φ. Μογκερίνι: Έκκληση για μετριοπάθεια και διεξαγωγή νέων εκλογών στη Βολιβία

Φ. Μογκερίνι: Έκκληση για μετριοπάθεια και διεξαγωγή νέων εκλογών στη Βολιβία

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Βολιβία να δείξουν «μετριοπάθεια» και «υπευθυνότητα» για να επιτύχουν την διεξαγωγή νέων «αξιόπιστων» εκλογών, μετά την χθεσινή υποβολή παραίτησης του προέδρου της χώρας Έβο Μοράλες.

Κατά την προσέλευσή της στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες η κ. Μογκερίνι δήλωσε πως «Θα ήθελα να εκφράσω σαφώς την επιθυμία μας όλα τα κόμματα στη χώρα να δείξουν μετριοπάθεια και υπευθυνότητα και να οδηγήσουν τη χώρα με ειρήνη και ηρεμία σε νέες αξιόπιστες εκλογές, οι οποίες θα επιτρέψουν στον λαό της Βολιβίας να εκφράσει την δημοκρατική του βούληση».

Την ίδια ώρα η Ρωσία καταδίκασε τα επεισόδια βίας, τα οποία ενορχηστρώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια, από την αντιπολίτευση στην Βολιβία προκειμένου ο πρόεδρος της χώρας να εξαναγκαστεί σε παραίτηση, με την Μόσχα να επισημαίνει ότι τα τεκταινόμενα παραπέμπουν σε «σενάριο πραξικοπήματος».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «Ένα κύμα βίας που εξαπολύθηκε από την αντιπολίτευση εμπόδισε τον Μοράλες να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία».

Η Μόσχα κρίνει ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας «ήθελε μια λύση στη βάση ενός πολιτικού διαλόγου, αλλά αντ'' αυτού τα γεγονότα πήραν μια τροπή που θυμίζει σενάριο πραξικοπήματος».

Εκφράζοντας την «ανησυχία» του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βολιβίας να αναζητήσουν «έναν συνταγματικό τρόπο» εξόδου από την κρίση. Η Ρωσία είναι σύμμαχος πολλών λατινοαμερικανικών αριστερών κυβερνήσεων και κυρίως αυτών της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Αυτές οι δύο χώρες κατήγγειλαν πρώτες ένα υπό εξέλιξη «πραξικόπημα» στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του προέδρου Μοράλες.

Ο Μοράλες παραιτήθηκε χθες μετά από τις βίαιες διαδηλώσεις τριών εβδομάδων, ενώ ταραχές ξέσπασαν και χθες κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στην πρωτεύουσα Λα Πας και την κοντινή πόλη Ελ Άλτο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, έγιναν οι πρώτες συλλήψεις πρώην αξιωματούχων, κυρίως στους κόλπους της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, μετά τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ζήτησε χθες το πρωί την ακύρωση των εκλογών, οι οποίες αμαυρώθηκαν από παρατυπίες, σύμφωνα με τον ίδιο. Το ποσοστό που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας ότι έλαβε ο Μοράλες, το οποίο ξεπερνούσε κατά πάνω από 10 μονάδες αυτό του αντιπάλου του Κάρλος Μέσα, καταγγέλθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση ότι αποτελεί αποτέλεσμα νοθείας.