Ευρώπη: Αυξημένη ζήτηση και ελλείψεις για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

Ευρώπη: Αυξημένη ζήτηση και ελλείψεις για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

Καθώς ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του πνευμονιόκοκκου προκειμένου να αποφύγουν ένα συνδυαστικό χτύπημα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ήδη ελλείψεις του εμβολίου της εταιρείας Merck σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η ζήτηση για το εμβόλιο Pneumovax 23 της Merck κατά των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως, ενώ και άλλες εταιρείες καταγράφουν αυξημένη ζήτηση των αντίστοιχων εμβολίων τους.

Όσο δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οι γιατροί συνιστούν τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, ως προφυλακτικό μέσο, για την αποφυγή διπλής λοίμωξης.

«Κατά τη διάρκεια της διαρκώς εξελισσόμενης κατάστασης με τον Covid-19, υπάρχει αυξανόμενη έμφαση στον εμβολιασμό ενηλίκων, και έχουμε δει πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης για το εμβόλιο Pneumovax 23 παγκοσμίως», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Merck.

Το δεύτερο τρίμηνο οι διεθνείς πωλήσεις του Pneumovax υπερδιπλασιάστηκαν στα 96 εκατ. δολάρια, αν και οι πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν αισθητά.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή, αλλά σε κάποιες περιοχές η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας.

Ήδη οι προμήθειες στη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Αυστρία αρχίζουν να εξαντλούνται, αναφέρει το Reuters, ενώ χαμηλά φαίνεται να είναι και τα αποθέματα του αντιγριπικού εμβολίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας ανησυχίες για διπλή επιδημία.