Έτοιμο να εκραγεί το Χονγκ Κονγκ μετά τον θάνατο φοιτητή

Έτοιμο να εκραγεί το Χονγκ Κονγκ μετά τον θάνατο φοιτητή

Του Γιάννη Μαντζίκου

Το πρώτο θύμα στους πέντε μήνες διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ καταγράφηκε και επίσημα, αφού ένας 22χρονος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη σε επεισόδια νωρίς τη Δευτέρα.

Οι συνθήκες του θανάτου του φοιτητή Άλεξ Τσαου δεν είναι σαφείς. Σύμφωνα με την αστυνομία, έπεσε από έναν όροφο σε άλλον σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για την απώθηση διαδηλωτών σε συνοικία ανατολικά της χερσονήσου Καουλούν. Από την άλλη εκπρόσωποι των διαδηλωτών υποστηρίζουν ότι ο Τσαου χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς και ζητούν επίσημη έρευνα.

Ο Τζόσουα Γουόνγκ ακτιβιστής και εκ των πρωτεργατών των διαδηλώσεων έγραψε στο Twitter «Σήμερα πενθούμε για την απώλειά μας και επίσης ζητάμε από την κυβέρνηση και από την αστυνομία να κάνουν πλήρη διερεύνηση για τον θάνατό του και άλλα περιστατικά τους τελευταίους μήνες».

Σήμερα εξάλλου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης από φοιτητές σε πανεπιστήμια όλης της πρώην βρετανικής αποικίας. Εκατοντάδες φοιτητές, πολλοί με μάσκες και άλλοι ντυμένοι με ρούχα αποφοίτησης με δάκρυα στα μάτια, έκαναν σιωπηλή κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της πανεπιστημιούπολης αφού πήραν τα πτυχία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ένας άνδρας που μιλούσε μανδαρινικά (η πλέον ομιλούμενη γλώσσα στην ηπειρωτική Κίνα) έβγαλε ένα μαχαίρι στο τέλος διαπληκτισμού με τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ τραυματίζοντας τέσσερις εκ των οποίων δύο αρκετά σοβαρά, περιστατικό που δείχνει ότι οξύνονται τα πνεύματα στην άλλοτε Βρετανική αποικία. Η συμπλοκή ξέσπασε μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο στο Τάικου Σινγκ, μια μεσοαστική γειτονιά του Χονγκ Κονγκ, όπου διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας είχαν συγκεντρωθεί εκεί για αρκετές ώρες.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την περασμένη Τρίτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας «εμπιστεύεται πλήρως» την επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, μετά τη συνάντησή τους στη Σανγκάη, αναμένεται να πυροδοτήσουν έναν νέο κύκλο διαδηλώσεων ακόμα πιο έντονων και ενδεχομένως πιο βίαιων.