Έρευνα: Το 80% των Βρετανών δεν τηρούν τους κανόνες αυτοαπομόνωσης

Έρευνα: Το 80% των Βρετανών δεν τηρούν τους κανόνες αυτοαπομόνωσης

Πάνω από το 80% των Βρετανών δεν τηρούν τους κανόνες της αυτοαπομόνωσης όταν παρουσιάζουν συμπτώματα Covid-19 ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, διαπίστωσε έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα που πραγματοποίησε το King’s College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι μόλις το 18,2% των ατόμων που ανέφεραν συμπτώματα Covid-19 τις επτά τελευταίες μέρες είχε μείνει στο σπίτι από τη στιγμή που παρουσίασε συμπτώματα, και μόνο το 11,9% επεδίωξε να κάνει τεστ. Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν γνώριζε με βεβαιότητα τα συμπτώματα του Covid-19.

Τα ευρήματα αυτά δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος Τεστ και Ιχνηλάτηση της Αγγλίας, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να ελέγξει την εξάπλωση του ιού με νέα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 10,9% των ατόμων που ενημερώθηκαν από το πρόγραμμα Τεστ και Ιχνηλάτηση ότι είχαν έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα ακολούθησαν τις οδηγίες για αυτοαπομόνωση 14 ημερών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πρόστιμα ύψους 10.000 λιρών για το σπάσιμο της καραντίνας, και προσφέρει επίδομα στήριξης 500 λιρών σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα που χάνουν χρήματα λόγω της αυτοαπομόνωσης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η οικονομική υποστήριξη της αυτοαπομόνωσης θα αυξήσει τα ποσοστά τήρησης των κανόνων.

Οι λόγοι για τη μη συμμόρφωση στους κανόνες περιορισμού ποικίλλουν, από άγνοια των κυβερνητικών συστάσεων έως αδυναμία αναγνώρισης των συμπτωμάτων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον βήχα, τον πυρετό και την απώλεια γεύσης και όσφρησης ως συμπτώματα του Covid-19.