Έψαλε ο ιμάμης από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, πανηγυρισμοί Τούρκων

Έψαλε ο ιμάμης από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, πανηγυρισμοί Τούρκων

Προσευχή έξω από την Αγία Σοφία πραγματοποιήθηκε πριν το διάγγελμα του Τ. Ερντογάν, με τον ιμάμη να ψέλνει από το εσωτερικό του ναού και να καλεί τους πιστούς για τη θρησκευτική τους λατρεία.

Αρκετός κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγία Σοφία, μετά την υπογραφή από πλευράς Ερντογάν του διατάγματος, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί, προσευχήθηκε στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Όπως έδειχναν και οι εικόνες που μετέδιδαν ξένα ΜΜΕ, Τούρκοι πολίτες είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από την Αγία Σοφία και να πανηγυρίζουν για τη μετατροπή της σε τζαμί, ενώ αρκετοί κρατούσαν τουρκικές ή οθωμανικές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της εξέλιξης που αλλάζει επίσημα το καθεστώς του μνημείου σε τέμενος. 
 

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τ. Ερντογάν αναφέρει ότι «αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή».

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε άκυρο το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ με το οποίο αποκτούσε η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης το καθεστώς μουσείου το 1934, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την μετατροπή του ιστορικού πολιτισμικού μνημείου σε τζαμί, παρά το πλήθος των διεθνών ανησυχιών που είχαν εκφραστεί.

Δείτε βίντεο:

AP Photo/Emrah Gurel