Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία. «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», ανέφερε ο Ερντογάν σε ανακοίνωση.

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανήρτησε το διάταγμα στο Twitter σχολιάζοντας «με τις καλύτερες ευχές».

Όταν το προεδρικό διάταγμα διαβάστηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο από τον αναπληρωτή πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Τσελάλ Αντάν, οι παρευρισκόμενοι Τούρκοι βουλευτές σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να χειροκροτούν για αρκετή ώρα.

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε άκυρο το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ με το οποίο αποκτούσε η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης το καθεστώς μουσείου το 1934, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την μετατροπή του ιστορικού πολιτισμικού μνημείου σε τζαμί, παρά το πλήθος των διεθνών ανησυχιών που είχαν εκφραστεί.

Στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ιστορικός ναός αποτελεί κτήμα του κοινωφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος. Κατά συνέπεια «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό,  εκτός από αυτόν του τεμένους». 

Η δικαστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες.  

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα εκφωνήσει ομιλία για το θέμα (λίγο πριν από τις 9 μ.μ.), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Την απόφασή του τουρκικού δικαστηρίου είχε προαναγγείλει λίγο πριν ανακοινωθεί επίσημα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας (και γαμπρός του Τ. Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαυράκ, σε ανάρτησή του στο twitter, επικαλούμενος στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου έκανε το ακόλουθο τουίτ:

Υπενθυμίζεται, ότι τις ενστάσεις της για τη μετατροπή είχε εκφράσει το τελευταίο 24ωρο και η UNESCO, με τον οργανισμό να τονίζει ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί ως μουσείο στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος στο οποίο βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Επίσης σημείωνε ότι θα έπρεπε να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή της ώστε να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μήνυμα στην Άγκυρα να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο είχε στείλει πρόσφατα και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, τονίζοντας ότι είναι κάτι που συνιστά μέρος της δέσμευσης της Τουρκίας να σέβεται τις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και ιστορικές καταβολές.

Διαβάστε ακόμα:

Αγία Σοφία: Αφίσα του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού την παρουσιάζει ως τζαμί

Ρωσία για Αγία Σοφία: «Η Τουρκία θα προκαλέσει αντιδράσεις σε όλον τον χριστιανικό κόσμο»

Λ. Μενδώνη: Το δικαστήριο ικανοποίησε την βούληση του Ερντογάν