Επίτροπος Χαν: Να μην πληρώσει η Βόρεια Μακεδονία τα προβλήματα της Αλβανίας

Επίτροπος Χαν: Να μην πληρώσει η Βόρεια Μακεδονία τα προβλήματα της Αλβανίας

«Η Βόρεια Μακεδονία δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να ζημιωθεί, μόνον επειδή κάποιες χώρες έχουν προβλήματα με την Αλβανία», προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung ο Αυστριακός απερχόμενος Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας και μελλοντικός Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, παρατηρώντας ότι αντίστροφα η Αλβανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις θετικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και να αξιολογηθούν και οι δύο το ίδιο στην αφετηρία.

Αναφέροντας πως είναι πολύ θετικός για τη Βόρεια Μακεδονία και ελπίζει ότι και η Αλβανία θα καταφέρει να πάρει «πράσινο φως» (σ.σ. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση) , σημειώνει πως από μερικές χώρες υπάρχει περισσότερη κριτική για την κατάσταση στην Αλβανία, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει την έναρξη των συνομιλιών και με τις δύο υποψήφιες χώρες, στη βάση κριτηρίων που έχουν θέσει τα ίδια τα μέλη.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό Επίτροπο, στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας βαρύνει θετικά η επίλυση της διαφοράς για το όνομα με την Ελλάδα και στην περίπτωση της Αλβανίας έχει βαρύνει αρνητικά η εσωτερική πολιτική κατάσταση, μαζί και με την διένεξη ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσαν οι δύο χώρες να κριθούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη και να επιτραπεί μόνον στη μία η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρει ότι θεωρεί πως αυτό είναι δυνατό και ανταποκρίνεται στην στρατηγική αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ότι οι υποψήφιες χώρες κρίνονται στη βάση της προόδου που έχουν επιτύχει κάθε μία ξεχωριστά.

Ωστόσο, κατά την άποψή του, θα ήταν φυσικά καλύτερο, στο πλαίσιο ενός θετικού μηνύματος προς όλη την περιοχή, εάν και οι δύο χώρες λάβουν ταυτόχρονα «πράσινο φως».

Ο Γιοχάνες Χαν υπενθυμίζει πως ήδη πριν από ένα χρόνοι 25 χώρες-μέλη είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τρεις χώρες είχαν επικριτική στάση.

Ο ίδιος επισημαίνοντας ότι στο μεταξύ υπήρξε μία θετική απόφαση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, σημειώνει πως ευελπιστεί ότι αυτή η απόφαση θα έχει θετική επίδραση στη Γαλλία και στην Ολλανδία, ενώ θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι διαπραγματεύσεις ούτως ή άλλως δεν θα αρχίσουν άμεσα και ότι η διαδικασία θα διαρκέσει χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ