Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ιαπωνία για την Κίνα

Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ιαπωνία για την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στην Ιαπωνία προκειμένου να ενεργοποιήσει ένας περιφερειακό οικονομικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της Κίνας αλλά και να επιβεβαιώσει τις σχέσεις με έναν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία, άρχισε σήμερα Δευτέρα την επίσκεψή του συναντώντας τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε σήμερα επίσης τον “καλό φίλο του” Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως δεσμευμένες στην άμυνα της Ιαπωνίας μετά την κλιμακούμενη ένταση με την Κίνα, αλλά και τις συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί εκτός από τους ηγέτες της Ιαπωνίας, τους ηγέτες της Ινδίας και της Αυστραλίας που συνιστούν μαζί με τις ΗΠΑ την “Τετραμερή” ομάδα επαφών για την περιοχή (Quad) , θα είναι η παρουσίαση αργότερα σήμερα ενός Οικονομικού Πλαισίου για την Περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.

Πρόκειται για ένα ευρύ σχέδιο για τη συγκρότηση ενός οικονομικού πυλώνα αναφορικά με την ουσιαστική εμπλοκή των χωρών αυτών στην Ασία.

Ο Μπάιντεν έφτασε στο παλάτι, όπου και συναντήθηκε με τον Ναρουχίτο ανταλλάσσοντας χαιρετισμούς πριν την είσοδό τους, ενώ φορούσαν μάσκες.

Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συζητιούνται τα σχέδια της Ιαπωνίας για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητάς της, αντιδρώντας στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι αναμένεται επίσης, ότι θα επαναβεβαιώσουν τις στενές σχέσεις τους, υπό τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμφωνώντας ότι οι μονομερείς αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου σχέσεων μεταξύ των κρατών με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος είναι απαράδεκτες.

Οι ανησυχίες κλιμακώνονται στην Ασία σχετικά με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Κίνας, με έμφαση στο στενό πλαίσιο των δεσμών της με τη Ρωσία. Ειδικότερα, οι εντάσεις κλιμακώνονται γύρω από την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του.

Στην ατζέντα των συζητήσεων συμπεριλαμβάνεται η Βόρεια Κορέα και περιφερειακά θέματα, με τον πρόεδρο Μπάιντεν αργότερα σήμερα, να έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τις οικογένειες των Ιαπώνων που απήχθησαν πριν χρόνια και μεταφέρθηκαν με τρένα στη Βόρεια Κορέα.