Επανεμφάνιση του Κινέζου μεγιστάνα Τζακ Μα μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες

Επανεμφάνιση του Κινέζου μεγιστάνα Τζακ Μα μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες

Μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας και εν μέσω φημών για την τύχη του, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα έκανε την επανεμφάνιση του με ένα σύντομο βίντεο.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ μελετήσαμε σκεφτόμαστε, και είμαστε αποφασισμένοι να αφιερωθούμε στην εκπαίδευση και τη δημόσια ευημερία», δήλωσε ο Μα σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ στο βίντεο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο Κινέζος μεγιστάνας είχε ασκήσει κριτική στις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας για το γεγονός ότι εμποδίζουν την καινοτομία, ενώ υποστήριξε ότι οι τράπεζες της χώρας υποφέρουν από μια «νοοτροπία ενεχυροδανειστή», δεδομένου ότι εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα σύστημα «δεσμεύσεων και εγγυήσεων». 

Αυτή η ομιλία φαίνεται ότι εξόργισε τα στελέχη του κόμματος και στις 2 Νοεμβρίου, ο Μα κλήθηκε από τις κινεζικές αρχές για ανάκριση. Την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ομίλου Ant Financial, ενώ προηγουμένως είχε δώσει το «πράσινο φως». 

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οι κινεζικές αρχές είχαν δώσει εντολή στην Ant Group να μειώσει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες κατά των μονοπωλίων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δώσουν εντολή να εκποιήσει ορισμένες από τις επενδύσεις της, κυρίως σε εταιρείες fintech.