7ος χρόνος, ημέρα 2092η
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Σύνοδος Κορυφής: Επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις, συνέχιση του εμβολιασμού

Επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις, συνέχιση του εμβολιασμού
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Την ανάγκη επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις και τη συνέχιση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, τονίζει το πρώτο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Παράλληλα τονίζεται ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθησαν για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ, θα διευκολύνουν την ασφαλή διασυνοριακή μεταφορά. 

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και της καθολικής πρόσβασης σε αυτά, ιδίως μέσω του προγράμματος COVAX.

Αναλυτικά το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής αναφέρει τα εξής:

Α1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την καλή πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών.

Α1. Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν την ασφαλή διασυνοριακή μεταφορά. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Α2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ για διεθνή αλληλεγγύη ως απάντηση στην πανδημία. Η συνεχιζόμενη εργασία για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και της καθολικής πρόσβασης σε αυτά, ιδίως μέσω του COVAX, πρέπει να προχωρήσει γρήγορα.

Όλες οι χώρες παραγωγής και οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμβάλλουν ενεργά στις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς εμβολίων, πρώτων υλών, θεραπειών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και να συντονίζουν τη δράση σε περίπτωση συμφόρησης στον εφοδιασμό και τη διανομή.

Α3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε η 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για τη σύσταση ειδικής συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Ετοιμότητα και την Αντιμετώπιση της Πανδημίας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες.

Α4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τα αρχικά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία βάσει της έκθεσης της Επιτροπής. Καλεί την προσεχή Προεδρία να προωθήσει τις εργασίες στο Συμβούλιο για να ενισχύσει τη συλλογική ετοιμότητα, την ικανότητα αντιμετώπισης και την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές κρίσεις.