Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 09:14

-A +A

Επιστήμη: Εντοπίστηκε σε μετεωρίτη της Αυστραλίας το αρχαιότερο υλικό στη Γη

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 09:14
Εντοπίστηκε σε μετεωρίτη της Αυστραλίας το αρχαιότερο υλικό στη Γη
-A +A

Αστρόσκονη που είχε σχηματιστεί πριν από πέντε έως επτά δισεκατομμύρια χρόνια, προτού καν δημιουργηθεί το ηλιακό μας σύστημα ανακάλυψαν επιστήμονες, ο οποίος είχε πέσει στην Αυστραλία πριν 50 χρόνια. Πρόκειται για το αρχαιότερο υλικό που έχει ανακαλυφθεί στη Γη, η οποία έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ ο Ήλιος 4,6 δισ. ετών.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φίλιπ Χεκ του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Μουσείου Field, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τον μετεωρίτη Murchison, ο οποίος είχε εντοπισθεί το 1969.

Οι περισσότεροι κόκκοι αστρόσκονης (το 60%) χρονολογήθηκαν προ 4,6 έως 4,9 δισεκατομμυρίων ετών, μερικοί (το 10%) ξεπερνούσαν τα 5,5 δισ. έτη, ενώ κάποιοι έφθαναν μέχρι και τα επτά δισεκατομμύρια έτη.

Τα ενσωματωμένα υλικά που βρέθηκαν στον μετεωρίτη, είναι προ-ηλιακά ορυκτά, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν καν δημιουργηθεί ο Ήλιος μας. «Είναι στερεά δείγματα άλλων άστρων του γαλαξία μας, πραγματική αστρόσκονη», δήλωσε ο Χεκ. Τέτοια αρχέγονα υλικά είναι πολύ σπάνια (υπάρχουν ίσως στο 5% των μετεωριτών που πέφτουν στη Γη) και ιδιαίτερα μικροσκοπικά.

Ο σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα