Εντείνονται οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται
Μέση Ανατολή

Εντείνονται οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται

Αμείωτη συνεχίζεται η ένταση στην Μέση Ανατολή, καθώς παρότι εντείνονται οι εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα για κατάπαυση του πυρός, οι συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και της Χαμάς συνεχίζονται.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις για την καταστροφή των υποδομών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ενώ οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες παγκόσμιες δυνάμεις απευθύνουν έκκληση για εκεχειρία.

Σήμερα, δύο Ταϊλανδοί εργάτες σκοτώθηκαν και επτά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε ισραηλινή φάρμα στα σύνορα με τη Γάζα. Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν επίσης και κατά των πόλεων Ασντνόντ και Μπεερσεβά στο βόρειο Ισραήλ.

Έπειτα από μια παύση μερικών ωρών, μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας άρχισαν και πάλι σήμερα το μεσημέρι να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Το Ισραήλ συνέχισε επίσης τις επιθέσεις του πλήττοντας στόχους της Χαμάς.

Εξάλλου οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίασε τα σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία, χωρίς πάντως να διευκρινίσουν από πού προερχόταν το αεροσκάφος.

«Θα συνεχίσουμε όσο χρειαστεί μέχρι να αποκαταστήσουμε την ηρεμία σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επισημαίνοντας πως «είμαι σίγουρος ότι οι εχθροί μας βλέπουν το τίμημα που απαιτείται για την επιθετικότητα εναντίον μας και είμαι βέβαιος ότι θα πάρουν το μάθημά τους».

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς ξεκίνησε τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα απαντώντας σε, όπως ισχυρίζεται, καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινιών στην Ιερουσαλήμ. Με το Ισραήλ να κάνει λόγο για 3.450 ρουκέτες που έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα από την αρχή της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές στη Γάζα, 215 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 1.400 έχουν τραυματιστεί. Επίσης, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ.

Διεθνείς εκκλήσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, από την Ισλανδία όπου βρίσκεται, δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον έχει λάβει περαιτέρω πληροφόρηση από το Ισραήλ για την καταστροφή του κτιρίου στη Γάζα, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί στις πυραυλικές επιθέσεις.

Σημειώνεται ότι είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα.

Επίσης, επικοινωνία με τον Α. Μπλίνκεν είχε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με το πώς οι δυο πλευρές μπορούν να συμβάλουν από κοινού στον τερματισμό της βίας στο Ισραήλ.

«Ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, 'Αντονι Μπλίνκεν σχετικά με το πώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν από κοινού στον τερματισμό της βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και στη μείωση των εντάσεων» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην ανάρτησή του και συμπληρώνει:

«Κοιτάζοντας μακριά, χρειαζόμαστε επίσης μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες για να σπάσουμε τη δυναμική των συγκρούσεων και να αναβιώσουμε την προοπτική ενός ειρηνικού μέλλοντος για όλους».

Συγκρούσεις και στη Δυτική Όχθη

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα από πυρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστές συγκρούσεις, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Πολλές συγκεντρώσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο σήμερα μιας γενικής απεργίας και «διαδηλώσεων οργής» κατά της ισραηλινής κατοχής και σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Γάζας.

Εκτός από την Δυτική Όχθη, γενική απεργία και διαδηλώσεις έγιναν επίσης και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε αραβικές πόλεις στο Ισραήλ.

Κοντά στη Ραμάλα, εκατοντάδες νέοι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Πολλοί ταραχοποιοί έριξαν πολλές σφαίρες προς την κατεύθυνση των στρατιωτών και ενός διοικητή στο περιθώριο της διαδήλωσης, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες στα πόδια», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας «ότι οι στρατιώτες απάντησαν ανοίγοντας πυρ».

Λίγο αργότερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 25χρονου Παλαιστίνιου, του Μοχάμαντ Χαμίντ, στο αλ Μπιρέχ, βορειοανατολικά της Ραμάλα.

Αυτές οι πολυάριθμες συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν σήμερα 70 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πέντε σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στο υπόλοιπο τμήμα της Δυτικής Όχθης, μετά το κάλεσμα σε γενική απεργία του κόμματος Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, επιχειρήσεις και σχολεία στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Οι επιχειρήσεις Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ παρέμειναν κλειστές και στην Παλιά Πόλη, καθώς και στη «μικτή» πόλη της Χάιφα όπου κατοικούν Εβραίοι και Άραβες στο βόρειο Ισραήλ. Ο διοργανωτής των διαδηλώσεων Ράζα Ζατάρ δήλωσε ότι το 90% των επιχειρήσεων παρέμειναν κλειστές στις αραβικές συνοικίες.

Λίβανος: Πέντε τραυματίες σε διαδήλωση στα σύνορα με το Ισραήλ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, όταν ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε δακρυγόνα προκειμένου να αποτρέψει διαδηλωτές να αναρριχηθούν στο τείχος ασφαλείας, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Εδώ και πολλές ημέρες οργανώνονται καθημερινά διαδηλώσεις στα σύνορα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. 

Σήμερα, στη μεθοριακή περιοχή Ανταϊσέχ, διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στο τείχος από μπετόν για να υψώσουν σημαίες της Χεζμπολάχ.

«Ο εχθρός εκτόξευσε δακρυγόνα και καπνογόνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, εκτός από εκείνους που αισθάνθηκαν λιποθυμία και ασφυξία» πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την ταυτότητα των τραυματιών. Ο διαδηλωτής που σκοτώθηκε την Παρασκευή ήταν μέλος της Χεζμπολάχ.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας εκτοξεύτηκαν ρουκέτες προς το Ισραήλ, όμως έπεσαν εντός του λιβανέζικου εδάφους. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού. 

Διαβάστε ακόμα:

Ν. Δένδιας: Οι εμπρηστικές και μονομερείς δηλώσεις της Τουρκίας δεν βοηθούν να βρεθεί λύση

Λ. Όστιν: Αταλάντευτη η στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα