Ελβετία: Θα κατασχέσει την περιουσία συνεργάτη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας

Ελβετία: Θα κατασχέσει την περιουσία συνεργάτη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας

Η ελβετική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 104 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν συνεργάτη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος καθαιρέθηκε το 2014, ανέφερεαν αξιωματούχοι της ελβετικής κυβέρνησης την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Οι διαδικασίες αφορούν περιουσιακά στοιχεία του Γιούρι Ιβανιουστσένκο και της οικογένειάς του που δεσμεύτηκαν μετά την επανάσταση της Ουκρανίας το 2014, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι η κίνηση δεν σχετίζεται με τις κυρώσεις που επέβαλε η Βέρνη κατά των Ρώσων φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει τώρα από το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο να εγκρίνει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να μπορούν να επιστραφούν στην Ουκρανία, ανέφερε η κυβέρνηση.

Μέρες μετά την ανατροπή του Γιανούκοβιτς, το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο διέταξε το πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία του έκπτωτου προέδρου και του συνοδού του, συμπεριλαμβανομένου του Ιβανιούτσενκο, ενός πρώην βουλευτή τον οποίο περιέγραψε ως στενό έμπιστο του πρώην ηγέτη.

Η Ουκρανία κίνησε ποινικές διαδικασίες για κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία, αλλά δυσκολεύεται να πάρει τα χρήματα.

«Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αυτές οι δυσκολίες επιδεινώθηκαν σοβαρά», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι η έναρξη της διαδικασίας κατάσχεσης στην Ελβετία «είναι πλέον δυνατή και κατάλληλη».