8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Εκπρόσωπος Πενταγώνου: Η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν αλλάζει παρά τα σχόλια για Φινλανδία-Σουηδία

Εκπρόσωπος Πενταγώνου: Η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν αλλάζει παρά τα σχόλια για Φινλανδία-Σουηδία
Φωτογραφία αρχείου
Shutterstock

Οι ΗΠΑ εργάζονται για να διευκρινίσουν τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την Φινλανδία και τη Σουηδία αλλά η θέση της Άγκυρας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει, ξεκαθαρίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με τη θέση της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, εργαζόμαστε για να αποσαφηνίσουμε καλύτερα τη θέση τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει τη στήριξή του στο δικαίωμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να καθορίσουν το μέλλον τους, την εξωτερική τους πολιτική, καθώς και την πολιτική ασφάλειά τους, στη διάρκεια επικοινωνίας του με τον Σουηδό πρωθυπουργό και τη Φινλανδή πρωθυπουργό.

Η παρέμβαση Μπάιντεν έρχεται σε συνέχεια της αντίδρασης Ερντογάν στην προοπτική ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία. Η Άγκυρα αιφνιδίασε τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την ένταξη, σε μια κίνηση που ήδη ερμηνεύεται ως απειλή για άσκηση βέτο.

Επίσης, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την πιθανότητα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η Κ. Ντόνφριντ ανέφερε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

Πηγή: Reuters