Εκλογές ΗΠΑ: 82 εκατ. έχουν ήδη ψηφίσει - το αποτέλεσμα έχει κριθεί!

Εκλογές ΗΠΑ: 82 εκατ. έχουν ήδη ψηφίσει - το αποτέλεσμα έχει κριθεί!

Μοιάζει απίστευτο, είναι όμως αληθινό: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 82 εκατομμύρια Αμερικανοί -τα 53,5 εκατ. αξιοποιώντας την επιστολική διαδικασία και οι υπόλοιποι προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα που λειτουργούν εδώ και εβδομάδες- έχουν ήδη ψηφίσει για τον νέο τους πρόεδρο, τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη ημέρα των εκλογών, η οποία ως γνωστόν είναι η ερχόμενη Τρίτη, 3 Νοεμβρίου!

Ο αριθμός είναι πρωτόγνωρος και συνάμα εντυπωσιακός. Αξίζει μόνο να σημειωθεί, προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, ότι στις εκλογές του 2016 είχαν συμμετάσχει 130 περίπου εκατ. πολίτες των ΗΠΑ, με τα 46 εκατ. εξ αυτών να ψηφίζει πρόωρα. Πρακτικά, λοιπόν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ως το βράδυ της Δευτέρας οι ψηφίσαντες πρόωρα θα είναι (υπερ)διπλάσιοι σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά, ενώ θα αντιστοιχούν περίπου στο 70% όσων είχαν ψηφίσει συνολικά πριν μια τετραετία!

Το προβάδισμα Μπάιντεν και η καθυστέρηση

Πού οφείλεται αυτό; Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, σε δύο κυρίως αιτίες: Αφενός, στον φόβο που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός και ο κίνδυνος μόλυνσης από αυτόν λόγω συνωστισμού της τελευταίας στιγμής και, αφετέρου, στο κύμα πολιτικοποίησης που έχει οδηγήσει εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους να εγγραφούν στους καταλόγους και προμηνύει σημαντική αύξηση της συμμετοχής – πιθανώς και κατάρριψης του ρεκόρ του 61,5% που είχε σημειωθεί το 2008, στον πρώτο θρίαμβο του Μπαράκ Ομπάμα.

Ποιον ωφελεί αυτό; Οι εκτιμήσεις των περισσότερων ΜΜΕ, δημοσκόπων και αναλυτών συγκλίνουν προς το συμπέρασμα ότι μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο Τζο Μπάιντεν και οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το Κογκρέσο.

Κι αυτό διότι, όπως λένε, η πόλωση την οποία έχει προκαλέσει ο Τραμπ έχει κινητοποιήσει μεγάλα τμήματα της προοδευτικής και φιλελεύθερης Αμερικής, οδηγώντας τα στην κάλπη αντί της παραδοσιακής αποχής -έστω και αν ο Μπάιντεν σίγουρα δεν είναι ο υποψήφιος που τους εμπνέει.

Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά, το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ήδη κριθεί, καθώς ο αριθμός των ψήφων που έχουν «πέσει» ήδη είναι τόσο μεγάλος, ώστε πολύ δύσκολα θα ανατραπεί ο ήδη διαμορφωμένος συσχετισμός -έστω κι αν δεν μπορούμε να τον γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια: Η ανατροπή στο παρά πέντε δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί και δικαιούται κάποιος από τους δύο υποψηφίους (κυρίως ο Τραμπ) να ποντάρει τις ελπίδες του.

Θα έχει «παρενέργειες» αυτό; Η αλήθεια είναι πως δεν αποκλείεται να ζήσουμε μια μακρά περίοδο αγωνίας μέχρι την ανακοίνωση του νικητή. Η αιτία είναι ότι ενδεχομένως απαιτηθούν αρκετές ημέρες ώστε να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι και να προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα. Υπομονή, λοιπόν...