8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

ΕΕ: Συλλογική ευθύνη να μην μας ξαναβρεί απροετοίμαστους άλλη πανδημία

ΕΕ: Συλλογική ευθύνη να μην μας ξαναβρεί απροετοίμαστους άλλη πανδημία
AP

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «είναι συλλογική ευθύνη» να υπάρξει προετοιμασία και συντονισμός ώστε να μην εργαζόμαστε μεμονωμένα, σε περίπτωση άλλης πανδημία, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία.

Ο κ. Μισέλ εξήρε την αποτελεσματικότητα των συμπερασμάτων αυτής της συνόδου, κάνοντας λόγο για αποφάσεις ζωτικής σημασίας για τον τρόπο συνεργασίας στο μέλλον και τον τρόπο πρόληψης, προετοιμασίας, εντοπισμού και αντιμετώπισης απειλών για την υγεία στο μέλλον, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο ίδιος είναι «ισχυρός υποστηρικτής μιας διεθνούς συνθήκης ή άλλου νομικά δεσμευτικού μέσου για την ετοιμότητα για την πανδημία».

«Όλοι εμείς -πολιτικοί ηγέτες και ηγέτες διεθνών οργανισμών- πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των παγκόσμιων προσπαθειών. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, να χτίσουμε γέφυρες και να βρούμε κοινές λύσεις» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τη διαχείριση των τεράστιων προκλήσεων των παγκόσμιων απειλών για την υγεία. Αλλά έχουμε ήδη δείξει ότι, όταν εργαζόμαστε μαζί, η ανθρώπινη εφευρετικότητα δεν έχει όρια. Η ανάπτυξη εμβολίων σε μόλις δέκα μήνες είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα».

«Πρέπει να εγγυηθούμε ότι, εάν ξεσπάσει άλλη πανδημία, θα έχουμε τα εμβόλια που χρειαζόμαστε μαζί με όλα τα άλλα αντίμετρα. Και, εξίσου κρίσιμο, πρέπει να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση σε αυτά τα αντίμετρα. Απλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ίδια ανισότητα που είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε σε μελλοντικές πανδημίες. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ