DW για Λιβύη: Μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η Αθήνα;

DW για Λιβύη: Μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η Αθήνα;

Μετά από τεσσερισήμισι ώρες διαβουλεύσεων η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία συμμετείχαν 12 κράτη, καθώς και ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής αποφασίζοντας τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων προβλέπουν τα βασικά σημεία του εγγράφου επί του οποίου θα επιδιωχθεί η προσπάθεια ειρήνευσης στη Λιβύη. 

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε μαζί με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τα «Συμπεράσματα της Διάσκεψης», όπως ονομάζεται το τελικό κείμενο, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά μέτρα και διαδικασίες προκειμένου να επαναλειτουργήσουν το κράτος και το πολίτευμα στη Λιβύη.

Προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπονται στα Συμπεράσματα της Διάσκεψης οι συμμετέχοντες εκφράζουν την αποφασιστικότητα τους να συνοδεύσουν ενεργά τη διαδικασία αποκατάστασης της ειρήνης στη Λιβύη. 

Όπως τονίζει η Deutsche Welle, στα Συμπεράσματα της Διάσκεψης αναφέρεται ότι «δυνητικά» θα μπορούν και άλλα κράτη ή οργανώσεις να γίνουν μέλη της Διαδικασίας του Βερολίνου. 

Το δημοσίευμα θέτει το ερώτημα αν «Θα μπορέσει όμως η Ελλάδα μελλοντικά να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία;» με τη γερμανική εφημερίδα να θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. 

Η DW εξηγεί ότι, όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ τις προηγούμενες ημέρες, προϋπόθεση για τη συμμετοχή άλλων κρατών είναι να συμβάλλουν «αποδεδειγμένα» στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητα η Τυνησία. Όχι μόνο γειτονεύει άμεσα με τη Λιβύη, αλλά διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στις αντιμαχόμενες πλευρές. Στα Αποτελέσματα της Διάσκεψης αναφέρεται ότι η Τυνησία θα είναι, μαζί με τη Λιβύη, έδρα των τεχνικών επιτροπών που πρόκειται να συσταθούν από τα Ηνωμένα Έθνη, για να προωθήσουν τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις. Βέβαια, μια πρόσκληση της τελευταίας στιγμής από το Βερολίνο είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση της Τυνησίας με την αιτιολογία ότι ήρθε αργά και ότι η χώρα δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει στις σχετικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Φωτογραφία: ΑP