Δύο Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων δεν στηρίζουν την αναπλήρωση της Γκίνσμπεργκ πριν τις εκλογές

Δύο Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων δεν στηρίζουν την αναπλήρωση της Γκίνσμπεργκ πριν τις εκλογές

Δυσκολεύει για τον Λευκό Οίκο ο δρόμος για την αναπλήρωση της θέσης της εκλιπούσας Ανώτατης Δικαστού Ρουθ Μπειντερ Γκίνσμπεργκ, αφού τουλάχιστον δύο Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων δεν στηρίζουν και επίσημα την διεξαγωγή μιας τέτοιας διαδικασίας πριν τις εκλογές.

Η Λίζα Μαρκαουσκι από την Αλάσκα και η Σούζαν Κόλινς από το Μέν ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ πριν τις εκλογές. Η Μαρκαουσκι τόνισε ότι με βάση το γεγονός οτι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είχε μπλοκάρει την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα πριν τις εκλογές του 2016 για την αναπλήρωση του Αντόνιν Σκάλια, θα πρέπει να τηρηθεί η ίδια στάση. 

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πρακτικά ότι ο Μιτς Μακόνελ επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δεν μπορεί να έχει πάνω από δύο επιπλέον αποστασίες, ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό. Ο πρώτος πιθανός «αποστάτης» είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ από τη Γιούτα ο οποίος αφενός έχει κάκιστες σχέσεις με τον Λευκό Οίκο και αφετέρου δεν έχει την πίεση της επανεκλογής, αφού η θητεία του τελειώνει το 2022. 

Αυτή τη στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 53-47 στη Γερουσία η οποία επιβεβαιώνει τον διορισμό ενός Ανώτατου Δικαστή. Σε περιπτώσεις ισοψηφίας στη Γερουσία, η ψήφος του Αντιπροέδρου σπάει συνήθως το «αδιέξοδο».

AP Photo/J. Scott Applewhite