ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Χιλή - Κορονοϊός: Δώρισε 40.000 δόσεις εμβολίων σε Ισημερινό και Παραγουάη

Δώρισε 40.000 δόσεις εμβολίων σε Ισημερινό και Παραγουάη

Ισημερινός και Παραγουάη έλαβαν από περίπου 20.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac, δωρεά της Χιλής, ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις τους χθες Σάββατο.

Η δωρεά αυτή υπογραμμίζει πόσο άνισες είναι οι εξελισσόμενες εκστρατείες ανοσοποίησης στις χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, η οποία συγκαταλέγεται στις περιοχές του κόσμου που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η Χιλή μία από τις πλουσιότερες χώρες στην περιφέρεια- έχει πλέον εμβολιάσει πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες της και κατατάσσεται έκτη στον κόσμο ως προς τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί κατά κεφαλήν. Εκατοστιαία, έχει πλέον ανοσοποιήσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της: 4.041.536 ανθρώπους μέχρι χθες, εκ των οποίων 551.485 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Στον Ισημερινό, αντίθετα, η αργή πορεία της εκστρατείας πυροδοτεί επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Λενίν Μορένο, ειδικά από δημάρχους μεγάλων πόλεων, που έχουν πλέον αναγγείλει ότι θα βγουν μόνοι τους στην αγορά για να εισαγάγουν εμβόλια. Στην Παραγουάη, η κυβέρνηση — από όλα τα μέλη της οποίας ζήτησε τις παραιτήσεις τους χθες ο πρόεδρος Μάριο Άμπντο, για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό — αντιμετώπισε επίσης οξύτατες επικρίσεις και μαζικές διαδηλώσεις.

Στον Ισημερινό είχαν χορηγηθεί ως προχθές Παρασκευή 65.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, κυρίως σε μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας.

«Οι διμερείς σχέσεις φέρνουν καρπούς», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μορένο χθες μέσω Twitter, τονίζοντας πως οι δόσεις που δωρίστηκαν στο Κίτο από το Σαντιάγο θα αξιοποιηθούν για να ανοσοποιηθούν περισσότεροι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και κάνοντας λόγο για «εκδήλωση της αλληλεγγύης» της κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε άδεια κατεπείγουσας χρήσης του προϊόντος της Sinovac.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης ανακοίνωσε από την πλευρά του την έλευση 20.000 δόσεων του ίδιου εμβολίου από τη Χιλή.

Χιλή: Πάνω από 850.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Χιλή ξεπέρασε χθες Σάββατο τους 21.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής.

Κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο, διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 80 ασθενών με την COVID-19, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε 21.008 νεκρούς.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 5.037 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, που αύξησαν το σύνολο των κατοίκων της χώρας που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε 850.483. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο που τα κρούσματα έμειναν πάνω από το όριο των 5.000, επίπεδο στο οποίο η Χιλή είχε να φθάσει από τον Ιούνιο.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 27.523.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις απέδωσε εν μέρει την έξαρση στην «κόπωση» των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων τους μήνες των διακοπών του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. «Υποστηρίζουμε τις διακοπές αλλά δυστυχώς κατά τη διάρκειά τους προφανώς υπήρξαν συμπεριφορές που παραβίαζαν τα υγειονομικά μέτρα», σημείωσε ο κ. Πάρις.

Η κλιμάκωση της πανδημίας καταγράφεται παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης προχωρά στη χώρα, όπου έχουν εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό κάπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι.

AP Photo/Esteban Felix

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ