ΔΝΤ: Απαιτείται συντονισμός για τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού

ΔΝΤ: Απαιτείται συντονισμός για τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την ελπίδα πως οι κυβερνήσεις θα εργασθούν από κοινού με τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές συνέπειες από την επιδημία του νέου κορονοϊού μόλις αυτές καταστούν σαφέστερες, σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριάς του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να σχηματιστεί μια πληρέστερη εικόνα αναφορικά με τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού (Covid-19) στην Κίνα και παγκοσμίως.

«Επομένως τότε θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για τα συγχρονισμένα ή, ακόμη καλύτερα, συντονισμένα μέτρα για να προστατεύσουμε την παγκόσμια οικονομία από ένα πιο σοβαρό σοκ. Μπορούμε να το κάνουμε; Ναι. Θα το κάνουμε; Πιστεύω πως ναι» ανέφερε στην ομιλία της.

Η Γκεοργκίεβα τάχθηκε επίσης κατά της διεξαγωγής συγκεκριμένων προβλέψεων για αυτή την περίοδο, εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών και τόνισε ότι όσοι ειδικοί προεικάζουν τις οικονομικές συνέπειες από την επιδημία το διακινδυνεύουν.

Από την επιδημία αυτή έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τις 64.000 στην Κίνα. Η κινεζική οικονομία αγωνίζεται να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αφού οι διακοπές για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς παρατάθηκαν για πολλές ημέρες, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

«Μελετούμε τα δεδομένα πολύ προσεκτικά. Πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν οι άνθρωποι όταν χρειάζεται να αντιδράσουν γρήγορα: να προσευχόμαστε για το καλύτερο και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», κατέληξε.