Δημοσκόπηση: Οι μισοί Βρετανοί θέλουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Δημοσκόπηση: Οι μισοί Βρετανοί θέλουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται ραγδαία οι Βρετανοί πολίτες εμφανίζονται όλο και πιο θετικοί στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι σε σχετική δημοσκόπηση σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικοί.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα από την εταιρεία Kantar, το 77% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί, σε σχέση με το 65% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, μόνο το 17% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα εμβολιαστεί, σε σχέση με το 23% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 25% όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν απάντησε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να εμβολιαστεί μόνο στην περίπτωση που θα έχει περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου. Περίπου το 49% των Βρετανών θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς έναντι του 40% που είναι αρνητικό στην ιδέα, την οποία έχει απορρίψει η κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση της Kantar έδειξε ότι το 39% των ερωτηθέντων δυσκολεύεται οικονομικά σε σχέση με πριν από 12 μήνες--το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας και υψηλότερο σε σχέση με το 31% που ήταν το αντίστοιχο τον Δεκέμβριο.

Σε ότι αφορά το Brexit, η έρευνα της Kantar έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων αναμένουν πως τα είδη πρώτης ανάγκης θα γίνουν ακριβότερα λόγω της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ενώ ένα 5% εκτιμά ότι θα είναι φθηνότερα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και σε αυτήν συμμετείχαν 1.100 πολίτες, στο διάστημα από 21 έως 25 Ιανουαρίου.

Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχουν υιοθετήσει ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού καθώς έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων της COVID-19 στην Ευρώπη ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει του 100.000. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι η πρόοδος στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα αποφασίσει την άρση του τρίτου εθνικού lockdown, το οποίο έχει πλήξει την οικονομία.