Δέσμευση Μπάιντεν για περικοπή των εκπομπών ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030

Δέσμευση Μπάιντεν για περικοπή των εκπομπών ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μέρος του νέου σχεδίου για τις εκπομπές ρύπων στις Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο προβλέπει την μείωση κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 έως το 2030, ελπίζοντας ότι θα ωθήσει και άλλες μεγάλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ενόψει της σημερινής θεματική σύνοδος κορυφής των ηγετών για το κλίμα.

Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση στοχεύει στο διπλασιασμό των στόχων που έθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιτης Συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι από την οποία είχε αποχώρησει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά επανήλθε αμέσως μόλις ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν.

Σ’ αυτό το μακρόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία εκατομμυρίων καλοπληρωμένων νέων θέσεων εργασίας. Την εν λόγω αισιοδοξία, πάντως, δεν φαίνεται να τη συμμερίζονται οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ανησυχούν για ενδεχόμενο πλήγμα στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των εκπομπών εκτιμάται ότι θα προέλθει, κατά κύριο λόγο, από τους τομείς της ενέργειας, των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά κι άλλων κλάδων της οικονομίας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν τεθεί συγκεκριμένοι επιμέρους στόχοι.

«Το μήνυμα που στέλνει στη χώρα, και ξεκάθαρα σε όλο τον κόσμο, είναι πως αισθάνεται ότι η κρίση της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζουμε παντού και ειδικά στη χώρα μας που είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής, είναι τόσο μεγάλης σημασίας που μέσα στις πρώτες εκατό μέρες της προεδρίας του συγκαλεί σύνοδο των μεγαλύτερων οικονομιών στον πλανήτη», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Πολλοί ηγέτες χαιρέτισαν ήδη την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει 100% δίκιο, όταν λέει ότι πρέπει να βιαστούμε». Ο Μακρόν συμμερίζεται τον επείγοντα χαρακτήρα των αμερικανικών ενεργειών και θα τοποθετηθεί αναλόγως σήμερα.

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος και η Κίνα και η Ρωσία. Στο ετήσιο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε αυστηρότερους ελέγχους όπου απαιτείται για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: «Πρέπει να βρούμε τις απαντήσεις στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, να κάνουμε προσαρμογές στην γεωργία, τη βιομηχανία, στην κατανάλωση των νοικοκυριών και των υποδομών, να δημιουργήσουμε ειδικούς τομείς χρήσης άνθρακα και να εισάγουμε αυστηρούς ελέγχους και μέτρα επιτήρησης».

Σημειώνεται ότι νέος πρόεδρος όχι μόνο επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του 2015, αλλά κινητοποίησε όλες τις αμερικανικές υπηρεσίες σχετικά, πρότεινε ένα σχέδιο υποδομών και θέσεων εργασίας (πρότζεκτ πολλών δισ.) που θα επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας στην πράσινη οικονομία, κ.ά. Ακόμη, ο Μπάιντεν έθεσε επικεφαλής του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής τον εξ εφέδρων Τζον Κέρι. Ο παλαιός γερουσιαστής και ΥΠΕΞ ήδη ξεκίνησε περιοδεία σε όλον τον κόσμο, προαναγγέλλοντας τη νέα δέσμευση των ΗΠΑ στην «αποφασιστική δεκαετία» της ανθρωπότητας όσον αφορά το κλίμα.