Χρήση χημικών όπλων έκανε η συριακή πολεμική αεροπορία

Χρήση χημικών όπλων έκανε η συριακή πολεμική αεροπορία

Η συριακή πολεμική αεροπορία έκανε χρήση χλωρίου, χημικού όπλου, στην επίθεση κατά της πόλης Σαρακέμπ το 2018, απέδειξε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων έπειτα από έρευνα.

Ομάδα ερευνητών του Οργανισμού έφθασε στο συμπέρασμα ότι «μονάδες της συριακής πολεμικής αεροπορίας χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στο Σαρακέμπ στις 4 Φεβρουαρίου 2018», αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωση του.

Η ομάδα ταυτοποίησης και έρευνας του Οργανισμού έφθασε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν εύλογα στοιχεία που οδηγούν στην πεποίθηση ότι «ένα στρατιωτικό ελικόπτερο της συριακής πολεμικής αεροπορίας» έπληξε το ανατολικό Σαρακέμπ ρίχνοντας τουλάχιστον έναν κύλινδρο αερίου».

«Ο κύλινδρος έσπασε και απελευθέρωσε το χλώριο σε μεγάλη έκταση, πλήττοντας 12 ανθρώπους», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις εκ μέρους της Συρίας και των συμμάχων της, κυρίως της Μόσχας, πλειοψηφία των κρατών μελών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων εξουσιοδότησε το 2018 τον Οργανισμό να εντοπίσει τους δράστες της χημικής επίθεσης και όχι μόνο να συλλέξει στοιχεία για την χρήση τέτοιων όπλων.

Το καθεστώς της Δαμασκού αρνείται «κάθε ανάμειξη» σε επιθέσεις με χημικά όπλα και «βεβαιώνει» ότι έχει παραδώσει το σύνολο των αποθεμάτων σε χημικά όπλα υπό διεθνή εποπτεία κατ' εφαρμογή συμφωνίας που συνομολογήθηκε το 2013.