Χονγκ Κονγκ: Μέτρα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων για ανάκαμψη της οικονομίας

Χονγκ Κονγκ: Μέτρα ύψους 1,3 δισ. δολαρίων για ανάκαμψη της οικονομίας

Η επικεφαλής της ημιαυτόνομης περιοχής του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ ανακοίνωσε σήμερα την λήψη μέτρων ανακούφισης ύψους 10 δισεκ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (1,3 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οι οποίες έχουν πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Το Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία σε ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, καθώς οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις ανάγκασαν επιχειρήσεις να κλείσουν, ενώ κάμψη σημείωσαν αντίστοιχα και οι τουριστικές ροές στην ημιαυτόνομη και αυτοδιοικούμενη περιοχή της Κίνας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι προτεινόμενες νέες δαπάνες ανεβάζουν τα συνολικά μέτρα στήριξης της οικονομίας στην πρώην βρετανική αποικία στα 35 δισεκ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (4,5 δισεκ. δολάρια) από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, επ' αφορμή ενός αμφιλεγόμενου νόμου που προέβλεπε την έκδοση κρατουμένων στην μητροπολιτική Κίνα.

Τα μέτρα της κυβερνήτη Λαμ στοχεύουν κυρίως στους ηλικιωμένους, τους ανέργους και τους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα, ενώ στο πλαίσιο των παροχών σχεδιάζεται να δοθεί και επιπλέον οικονομική ενίσχυση.

Εξάλλου, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των επίσημων αργιών από 12 σε 17 ημέρες, μέτρο που πρώρα όμως θα συζητηθεί με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου.