Χόνγκ Κονγκ: Αντιμέτωπος με τρία χρόνια φυλάκιση ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας Τζ. Γουόνγκ

Χόνγκ Κονγκ: Αντιμέτωπος με τρία χρόνια φυλάκιση ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας Τζ. Γουόνγκ

Ο ακτιβιστής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας Τζόσουα Γουόνγκ στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είναι υπό κράτηση μαζί με δύο άλλους αντιφρονούντες για διαδήλωση έξω από αστυνομικό τμήμα τον Ιούνιο του 2019, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή τριετούς φυλάκισης.

Ο Γουόνγκ έχει αποκαλύψει ότι ενώπιων του δικαστή σκοπεύει να ομολογήσει ένοχος για κατηγορίες που σχετίζονται με διαδή λωση έξω από την αστυνομική έδρα κατά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις πέρυσι.

Πριν βρεθεί ενώπιων του δικαστηρίου, ο Γουόνγκ ανέφερε ότι και αυτός και ο ακτιβιστής Ιβάν Λαμ θα δηλώσουν ένοχοι για την οργάνωση, τη συμμετοχή και την παρακίνηση διαδηλωτών να συμμετάσχουν σε μια μη αδειδοτημένη διαδήλωση έξω από τα αστυνομικά γραφεία στο Wan Chai τον περασμένο Ιούνιο.

Ακόμα δεν είναι γνωστό αν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επικαλεστούν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό. Βάση του νόμου αυτού ο οποίος προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, κάποιος μπορεί να φυλακιστεί ακόμα και ισόβια. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, o Γουόνγκ είχε πει "Φυσικά φοβάμαι, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν: είσαι έτοιμος για αυτό; Και λέω, όχι, κανείς δεν θα είναι έτοιμος για καταδίκη σε μια μαύρη φυλακή του Πεκίνου".

Ο φοιτητής και ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ είχε γίνει σύμβολο του "Κινήματος των Ομπρελών" και έχει αποτελέσει έμπνευση για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που το 2014 βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ελεύθερες εκλογές. Είχε συλληφθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν.

Κατά τις διαδηλώσεις του 2019, ο Γουόνγκ έγινε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα στο "ακέφαλο" φιλοδημοκρατικό κίνημα της πρώην βρετανικής αποικίας. 

Τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ απαγόρευσαν την υποψηφιότητα του Γουόνγκ ενόψει των εκλογών για την τοπική βουλή, οι οποίες εν τέλει αναβλήθηκαν λόγω του κορονοϊου.