8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Χάμπεκ: Κλείστε τις κουρτίνες, χαμηλώστε τη θέρμανση για να εξοικονομήσουμε ενέργεια

Χάμπεκ: Κλείστε τις κουρτίνες, χαμηλώστε τη θέρμανση για να εξοικονομήσουμε ενέργεια
AP Newsroom

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων σε δηλώσεις του κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες στη Γερμανία να εξοικονομήσουν ενέργεια, παρέχοντας συμβουλές στα νοικοκυριά.

«Ζητώ από όλους να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας τώρα», δήλωσε στα γερμανικά ΜΜΕ με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας. «Σαν εμπειρικό κανόνα, θα έλεγα: Η εξοικονόμηση 10% είναι πάντα εφικτή».

Ο πολιτικός των Πρασίνων ανακοίνωσε αντίστοιχη κυβερνητική εκστρατεία. «Μπορούμε να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι από τις ρωσικές εισαγωγές μόνο εάν το δούμε ως μια μεγάλη κοινή προσπάθεια στην οποία συμμετέχουμε όλοι», πρόσθεσε. Πρότεινε δε στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το τρένο ή το ποδήλατο το Πάσχα. «Είναι εύκολο στο πορτοφόλι και ενοχλεί τον Πούτιν.

Ο Υπουργός Οικονομίας έδωσε περαιτέρω συμβουλές, λέγοντας πως «αν ζεστάνεις το διαμέρισμα και τραβήξεις τις κουρτίνες το βράδυ, εξοικονομείς έως και 5% ενέργειας και αν χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του δωματίου κατά ένα βαθμό, είναι περίπου 6%. Μπορεί να μην είναι τόσο άνετο, αλλά δεν θα κρυώνετε».

Επίσης, κάλεσε τους εργοδότες να εξετάσουν την τηλεργασία για εξοικονόμηση ενέργειας. «Δουλέψαμε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπου ήταν δυνατόν, θα μπορούσε κανείς να εργαστεί ξανά από το σπίτι μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα – αρχικά σε εθελοντική βάση».