Capital Economics: Η ινδική μετάλλαξη δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της Ευρώπης

Capital Economics: Η ινδική μετάλλαξη δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της Ευρώπης

Έως το τέλος Ιουλίου η ινδική μετάλλαξη θα έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν φαίνεται να απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας στο γ’ τρίμηνο του 2021, σημειώνει σε σημερινή της ανάλυση η Capital Economics.

Ο οίκος επισημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας των τεστ στη Μ. Βρετανία συνεχίζει να είναι μικρότερος σε σύγκριση με τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), όμως ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία εξαιτίας της εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα, την ώρα που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υποχωρεί.

«Φυσικά, δεν είμαστε επιδημιολόγοι», υπογραμμίζει η Capital Economics για να προχωρήσει στην εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει πανευρωπαϊκά η ινδική μετάλλαξη Δέλτα. Άλλωστε, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα η εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης Άλφα στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώθηκε δύο μήνες μετά την επικράτησής της στη Μ. Βρετανία. Επομένως, είναι λογικό να προβλέψει κανείς ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη κορονοϊού στην Ευρώπη έως τα τέλη Ιουλίου ή και νωρίτερα.

Πρόκειται για μία αναμφίβολα ανησυχητική εξέλιξη, όμως ο οίκος παραθέτει τρεις παράγοντες που υποδεικνύουν ότι δεν θα έχει μεγάλο μακροοικονομικό αντίκτυπο.

Πρώτον, η ινδική μετάλλαξη δεν έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει στο εφιαλτικό σενάριο να μην την πιάνουν τα εμβόλια, ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως αν και όταν κυριαρχήσει η ινδική μετάλλαξη, σε αντίθεση με τη Μ. Βρετανία που δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο.

Στη Γερμανία π.χ., αν το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, στις αρχές Ιουλίου η χώρα θα έχει διπλάσια προστασία απέναντι στον κορονοϊό, απ’ ότι είχε η Μ. Βρετανία στις αρχές Μαΐου. Βέβαια, είναι πιθανό η ινδική μετάλλαξη να εξαπλωθεί στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, όμως μικρές οι πιθανότητες να απειληθούν τα συστήματα υγείας.

Δεύτερον, η μετάλλαξη Δέλτα δεν αναμένεται να αποτρέψει την ανάκαμψη στο γ’ τρίμηνο. Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι η καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών στη Μ. Βρετανία πάει πίσω της ανάκαμψη μόνο κατά μερικές εβδομάδες και ο αντίκτυπος ενδεχομένως να είναι πολύ μικρότερος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Εξάλλου οι περιοριστικά μέτρα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία είναι πιο ήπια απ’ ότι στη Μ. Βρετανία.

Τέλος, ενώ η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα πισωγύρισμα, όσον αφορά τον έλεγχο της πανδημίας, ο βρετανικός οίκος πιστεύει ότι ο covid-19 εντέλει δεν θα αφήσει βαθιές και μεγάλες πληγές στην οικονομία της Ευρωζώνης.