Capital Economics: «Βλέπει» πτώση της τουρκικής λίρας 18% έως το καλοκαίρι του 2022

Capital Economics: «Βλέπει» πτώση της τουρκικής λίρας 18% έως το καλοκαίρι του 2022

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε στις συναλλαγές της Δευτέρας η τουρκική λίρα στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας (CBRT) να μειώσει τα επιτόκια την περασμένη Πέμπτη στο 18%, όταν ο πληθωρισμός καλπάζει άνω του 19%. Μέσα στην ημέρα, η ισοτιμία τουρκικής λίρας/δολαρίου έφτασε στις 8,89 λίρες, έχοντας σημειώσει πτώση άνω του 7% από την αρχή του μήνα, όταν βρισκόταν στις 8,30 λίρες.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα ανησυχητική» τη μείωση των επιτοκίων από την CBRT, υπό την πολιτική πίεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεδομένης της πολύ εύθραυστης εξωτερικής θέσης της Τουρκίας και «βλέπουν» περαιτέρω διολίσθηση της τουρκικής λίρας τουλάχιστον κατά 18% έως το καλοκαίρι του 2022.

Ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει μειωθεί και τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν αυξηθεί φέτος, το υψηλό βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος καθιστά ευάλωτη τη λίρα στον κίνδυνο σημαντικής διολίσθησης στην περίπτωση που η CBRT συνεχίσει την επιθετική νομισματική χαλάρωση και μειωθούν οι εισροές κεφαλαίων, σημειώνει η Capital Economics.

Η μεγάλη εικόνα, σύμφωνα με τον οίκο, είναι ότι η Τουρκία συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές κεφαλαίων και παραμένει ευάλωτη απέναντι στον κίνδυνο επιδείνωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή και να παγώσουν εντελώς τις εισροές κεφαλαίων στην Τουρκία, όμως πιθανότατα η πιο άμεση απειλή είναι να συνεχίσει η κεντρική τράπεζα στο ίδιο μοτίβο με την απρόσμενη μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα.

«Δεδομένης της πολιτικής πίεσης που ασκείται στην κεντρική τράπεζα, εκτιμούμε ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί αυτή η πολιτική και γι’ αυτό προεξοφλούμε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 600 μονάδες βάσης έως τα μέσα του 2022», σημειώνει η Capital Economics. Υπό αυτό το πρίσμα, ο οίκος προβλέπει ότι η λίρα θα διολισθήσει από το επίπεδο των 8,85 λιρών/δολάριο σήμερα, στις 10,50 λίρες/δολάριο έως τα μέσα του 2022 (πτώση άνω του 18%), ενώ υπογραμμίζει ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης πτώσης.