8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Βρετανία: Νέα μέτρα κατά της διάδοσης Όμικρον - Επεκτείνεται η χρήση μάσκας και η τηλεργασία

Βρετανία: Νέα μέτρα κατά της διάδοσης Όμικρον - Επεκτείνεται η χρήση μάσκας και η τηλεργασία

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μια σειρά νέων περιορισμών σήμερα εν όψει της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, όπως αναφέρει το politico.

Σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς, από την επόμενη εβδομάδα θα απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ COVID-19 για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλους χώρους, ενώ οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, οι Βρετανοί θα κληθούν να εργαστούν από το σπίτι, αν είναι εφικτό, από την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέτρα —που πιθανόν να είναι αμφιλεγόμενα από τους βουλευτές του Τζόνσον— αποτελούν το σύνολο περιορισμών έκτακτης ανάγκης του «Σχεδίου Β» της Αγγλίας, που καταρτίστηκε από υπουργούς κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Ο Τζόνσον είπε ότι τα νέα μέτρα απαιτούνται για να αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων.

«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η Omicron αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από την προηγούμενη παραλλαγή Delta και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Γνωρίζουμε ότι η αδυσώπητη λογική της εκθετικής ανάπτυξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των νοσηλειών και ως εκ τούτου, δυστυχώς, στους θανάτους, και γι' αυτό είναι πλέον το ανάλογο και υπεύθυνο πράγμα να προχωρήσουμε στο Σχέδιο Β στην Αγγλία», είπε ο Τζόνσον.

Μιλώντας μαζί με τον Πρωθυπουργό, οι ιατρικοί σύμβουλοι του Τζόνσον είπαν ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής, ενώ οι αξιωματούχοι εργάζονται για να επιταχύνουν την κυκλοφορία των τρίτων ενισχυτικών εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Ο στόχος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι να επιβραδύνουν τα πράγματα, αλλά [τα κρούσματα Omicron] διπλασιάζονται επί του παρόντος μεταξύ δύο και τριών ημερών», προειδοποίησε ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής Κρις Γουίτι.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο ποσοστό», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Johnson, Patrick Vallance, δήλωσε ότι τα καλά νέα ήταν ότι τα «αναμνηστικά» εμβόλια «έχουν σίγουρα κάποιο αποτέλεσμα» και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μια «ανώμαλη μετάβαση».