Βρετανία: Κίνδυνος δεύτερου κύματος διπλάσιου του πρώτου αν δεν υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι

Βρετανία: Κίνδυνος δεύτερου κύματος διπλάσιου του πρώτου αν δεν υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι

Η Βρετανία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της Covid-19 αυτόν τον χειμώνα, διπλάσιο του πρώτου, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περίπτωση που επαναλειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς να έχει υιοθετηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ετοίμασαν ένα μοντέλο για τις επιπτώσεις που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων με πλήρες ή μειωμένο ωράριο, και κατ' επέκταση η επιστροφή των γονιών στην εργασία τους, στην πιθανή διάδοση του ιού.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα δεύτερο κύμα θα μπορούσε να προληφθεί αν εντοπίζεται με ελέγχους το 75% όσων παρουσιάζουν συμπτώματα και ιχνηλατείται το 68% των επαφών τους, ή αν εντοπίζεται το 87% των συμπτωματικών ασθενών και γίνονται τεστ στο 40% των επαφών τους.

«Ωστόσο, προβλέπουμε ότι χωρίς έναν ευρείας κάλυψης μηχανισμού τεστ-ιχνηλάτησης-απομόνωσης η επαναλειτουργία των σχολείων, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της κοινωνίας βάσει όλων των σεναρίων, είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα δεύτερο κύμα της Covid-19», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Child and Adolescent Health.

Η επικεφαλής της έρευνας Τζασμίνα Πανόφσκα-Γκρίφιθς δήλωσε ότι το σύστημα τεστ-ιχνηλάτησης που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Αγγλία εντοπίζει μόλις το 50% των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

«Διαπιστώνουμε ότι είναι πιθανό να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα αν εντοπίζονται αρκετά συμπτωματικά άτομα και εν συνεχεία εντοπίζονται και απομονώνονται οι επαφές τους» δήλωσε.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στο σχολείο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί εθνική προτεραιότητα.