Βερολίνο - Βρυξέλλες συμφώνησαν για τη διάσωση της Lufthansa
Handelsblatt

Βερολίνο - Βρυξέλλες συμφώνησαν για τη διάσωση της Lufthansa

Την παραχώρηση στον ανταγωνισμό 24 δικαιωμάτων απογείωσης και προσγείωσης στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου θα πρέπει να δεχτεί η Lufthansa προκειμένου να μπορέσει να διασωθεί με κρατικά κεφάλαια, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν αργά χθες το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt, η γερμανική αεροπορική εταιρία θα χρειαστεί να αποσύρει οκτώ αεροσκάφη της από την Φρανκφούρτη και το Μόναχο και να παραιτηθεί από τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (slots) για 24 πτήσεις, προκειμένου να «αποζημιωθεί» ο ανταγωνισμός για την κρατική ενίσχυση που θα λάβει για να μην χρεοκοπήσει υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Την περασμένη Δευτέρα κυβέρνηση και εταιρία είχαν καταλήξει σε συμφωνία για ενίσχυση ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα μερίδιο 20% για το κράτος, το οποίο θα περιοριζόταν έτσι κάτω από την «μειοψηφία αρνησικυρίας». Αιφνιδιαστικά όμως την Τετάρτη η Lufthansa ανακοίνωσε ότι το Εποπτικό Συμβούλιό της δεν μπορούσε να εγκρίνει την συμφωνία, λόγω των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρούσε ότι η στήριξη του Βερολίνου θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), αρχικά η Κομισιόν είχε ζητήσει την απόσυρση 20 αεροσκαφών από τις δύο βάσεις της Lufthansa στη Γερμανία, με την εταιρεία να αντιπροτείνει τα αεροσκάφη που θα αποσυρθούν να είναι μόνο τρία.

Δεκτή έκανε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Lufthansa την συμφωνία

Δεκτή έκανε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Lufthansa τη συμφωνία που επετεύχθη αργά χθες βράδυ μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διάσωση της γιγαντιαίας αεροπορικής εταιρείας, η οποία επλήγη σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποδέχεται τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Βερολίνο έναντι της Επιτροπής προκειμένου η εταιρία να λάβει βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό Οικονομικό ταμείο Σταθεροποίησης (WSF).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ