Β. Κορέα: Ο Στρατός μπήκε στη μάχη κατά του κορονοιού - Έτοιμη να βοηθήσει η Σεούλ

Β. Κορέα: Ο Στρατός μπήκε στη μάχη κατά του κορονοιού - Έτοιμη να βοηθήσει η Σεούλ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή στον στρατό της Βόρειας Κορέας να «σταθεροποιήσει» τη διανομή των φαρμάκων για τον COVID-19 στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, εν μέσω μεγάλης υγειονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα λόγω του πρώτου σοβαρού κύματος της πανδημίας την ώρα που ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος σε συντριπτικό ποσοστό. 

Τα φάρμακα που προμηθεύονταν το κράτος δεν έφταναν στους ανθρώπους έγκαιρα και με ακρίβεια, είπε ο Κιμ σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου την Κυριακή, προτού επισκεφθεί τα φαρμακεία κοντά στον ποταμό Ταεντόνγκ στην πρωτεύουσα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Ο Κιμ διέταξε την άμεση ανάπτυξη των «ισχυρών δυνάμεων» του ιατρικού σώματος του στρατού για «σταθεροποίηση της προμήθειας φαρμάκων στην πόλη της Πιονγκγιάνγκ», πρόσθεσε.

Μεταξύ των ελλείψεων  παρατηρήθηκαν, ήταν αυτή της κατάλληλης αποθήκευσης των φαρμάκων ενώ οι φαρμακοποιοί δεν ήταν εξοπλισμένοι με κατάλληλα μέσα προστασίας και υγιεινής, τόνισε ο βορειοκορεάτης ηγέτης που  επέκρινε την «ανεύθυνη» εργασιακή στάση, οργάνωση και εκτέλεση από το υπουργικό συμβούλιο και τον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η  Νότια Κορέα, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια  για να βοηθήσει τη γειτονική της χώρας να καταπολεμήσει το ξέσπασμά της, είπε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γιόλ στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να παράσχει εμβόλια για τον COVID-19 και άλλη ιατρική υποστήριξη εάν συμφωνήσει η Πιονγκγιάνγκ.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ, που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις μεταξύ των γειτόνων, δήλωσε ότι θα προτείνει σύντομα ένα σχέδιο υποστήριξης

 Ο απολογισμός των «πυρετοπαθών» στη Βόρεια Κορέα, όπως αποκαλούν τα ύποπτα κρούσματα αφού ο πυρετός είναι ο μόνος τρόπος που έχουν να τα διαγνώσουν, ανήλθε σε 1.213.550, με 50 θανάτους μέχρι την Κυριακή, αφού το KCNA ανέφερε 392.920 περισσότερα κρούσματα πυρετού και οκτώ ακόμη θανάτους. Δεν ανέφερε πόσες ύποπτες λοιμώξεις είχαν βγει θετικές στον COVID-19.