Β. Κέιμπλ: «Ανοησία» το αφήγημα νίκης του Brexit στις ευρωεκλογές

Β. Κέιμπλ: «Ανοησία» το αφήγημα νίκης του Brexit στις ευρωεκλογές

Τη δική του ερμηνεία στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής δίνει ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ σε άρθρο γνώμης που φιλοξενεί η Independent, όπου χαρακτηρίζει «ανοησία» το αφήγημα ότι «το Brexit ήταν το κερδισμένο της ημέρας», υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό του Νάιτζελ Φάρατζ, λίγο μικρότερο από το ένα τρίτο των ψήφων, δεν αποτελεί «συντριπτική νίκη», όπως δεν ισχύει και το επιχείρημα ότι η διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ θα ήταν «η ευκολότερη στην ανθρώπινη ιστορία».

Ο Κέιμπλ ισχυρίζεται ότι το κόμμα του Brexit αύξησε ελάχιστα τα ποσοστά που ο Φαράτζ είχε λάβει ως ο τότε ηγέτης του UKIP, πριν από πέντε χρόνια, ενώ αντίθετα τα κόμματα υπέρ του Remain ήταν αυτά που κατέγραψαν μία ουσιαστική ώθηση. «Το κόμμα μου πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα σε μία εθνική εκλογική διαδικασία εδώ και μία δεκαετία, με 3,4 εκατομμύρια ψήφους» γράφει.

Λαμβάνοντας, μάλιστα υπόψη το σύνολο των ψήφων που κέρδισαν τα κόμματα του Remain - οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα των Πρασίνων, η Αλλαγή στη Βρετανία, τα εθνικά κόμματα της Σκοτίας και της Ουαλίας, το Σιν Φέιν και το κόμμα της Συμμαχίας στην Βόρεια Ιρλανδία - λέει ότι αντιστοιχούν σε 6,8 εκατομμύρια ψήφους, ενώ οι ψήφοι που έλαβαν τα κόμματα του σκληρού Brexit - του Νάιτζελ Φαράτζ και του UKIP - φτάνουν μόλις τα 5,8 εκατομμύρια.

Ο Κέιμπλ λαμβάνει υπόψη και τους συσχετισμούς ανάμεσα στο Συντηρητικό κόμμα (το 80% υποστηρίζουν την αποχώρηση) και στο κόμμα των Εργατικών (το 60% θέλει την παραμονή) και λέει ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο Remain.

«Παρόλα αυτά, ακόμη επιτιμώμαι τακτικά από αυτούς που λένε ότι το να ζητάς δημοψήφισμα είναι μία ντροπιαστική 'προδοσία της βούλησης του λαού''», καταλήγει ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP