Αυστρία: Η ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία έπεσε κάτω από το 50%

Αυστρία: Η ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία έπεσε κάτω από το 50%

Η Αυστρία έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο  και την ενίσχυση της αποθήκευσης φυσικού αερίου, δήλωσε η κυβέρνηση σήμερα. «Έχουμε ήδη αποθηκεύσει περισσότερες από 50 τεραβατώρες από τις 76 τεραβατώρες που απαιτούνται», δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ μετά τη σύνοδο κορυφής για την κρίση για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Αυτή είναι μια ξεκάθαρη επιτυχία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τον Μάρτιο ξεκινήσαμε με πάνω από 15 τεραβατώρες αποθήκευσης αερίου».

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Λεονόρε Γκεβέσλερ, είπε ότι η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο μειώθηκε σε λιγότερο από 50% από έως και 80% προηγουμένως, γεγονός που καθιστούσε την Αυστρία μία από τις χώρες στην Ευρώπη που είναι πιο εκτεθειμένες στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου. Περίπου το 55% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας βρίσκεται πλέον αποθηκευμένο, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο στόχος να φτάσει το 80% μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης ήταν εφικτός. «Από τις 6.00 π.μ. σήμερα, το αέριο αποθηκεύεται επίσης στις εγκαταστάσεις  Haidach», πρόσθεσε η Γκεβέσλερ.

Η κυβέρνηση έχει επιτρέψει σε άλλες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τη χωρητικότητα αποθήκευσης στο Haidach που δεν αξιοποιήθηκε από τη ρωσική εταιρεία Gazprom.