Αυστρία: Αύξηση των μέτρων για τον κορονοϊό σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αυστρία: Αύξηση των μέτρων για τον κορονοϊό σχεδιάζει η κυβέρνηση

 

Νέα, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, που θα πλησιάζουν σε ένα lockdown, σχεδιάζει η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο, ενόψει των εξαγγελιών που αναμένονται για το απόγευμα από κυβερνητικής πλευράς.

Όπως γράφει η εφημερίδα Salzburger Nachrichten, κυβερνητικοί κύκλοι στη Βιέννη κάνουν λόγο για μέτρα παρόμοια με ένα lockdown, στη βάση των οποίων, όπως και στη γειτονική Γερμανία, θα υπάρχουν περιορισμοί στη δημόσια ζωή, αλλά δεν θα είναι τόσο δραματικά όπως εκείνα την άνοιξη.

Παρόμοιο, είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας Der Standard στο οποίο σημειώνεται πως επιπλέον σε μία συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής συζητήθηκε η περαιτέρω επέκταση των περιοχών που θα βρίσκονται μελλοντικά στο «κόκκινο».

Γεγονός είναι, ότι για μετά το μεσημέρι έχει συγκληθεί στην Καγκελαρία στη Βιέννη, σύσκεψη ομάδας εμπειρογνωμόνων με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, όπως και τον υπουργό Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ, με θέμα τις δυνατότητες των νοσοκομείων.

Στην Αυστρία, η απαγόρευση της κυκλοφορίας με εξαιρέσεις, στη βάση του νόμου περί μέτρων Covid-19, είναι δυνατή μόνον εάν υπάρχει απειλή κατάρρευσης της ιατρικής περίθαλψης ή παρόμοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και δεν αρκούν τα πιο χαλαρά μέτρα.

Επίσης, ένα σχετικό διάταγμα πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής και να λήξει το αργότερο δέκα ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του.

Πρόσφατα, ενόψει του αυξανόμενου αριθμού ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αυστρίας - όπως και την άνοιξη - το ζήτημα των διαθέσιμων δυνατοτήτων επανήλθε στο προσκήνιο. Στο ομόσπονδο κρατίδιο της 'Άνω Αυστρίας άρχισαν να αναβάλλονται επεμβάσεις που δεν ήταν άμεσα απαραίτητες - όπως προβλέψιμες εγχειρήσεις - ενώ, ανάλογες σκέψεις γίνονται στα κρατίδια Βιέννης, Σάλτσμπουργκ, Τιρόλου και Στυρίας.