Απτόητος ο Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν μετά το ΝΑΤΟ

Απτόητος ο Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν μετά το ΝΑΤΟ

Η παρουσία του Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ βρήκε την Τουρκία κερδισμένη σε πολλά επίπεδα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες φάνηκαν να αποδέχονται τη μέχρι σήμερα προσέγγιση τους, με το να μην την καταδικάζουν.

Προφανώς ο Μπάιντεν πείσθηκε με τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου προέδρου για μία διαφορετική πολιτική στο μέλλον. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις όμως, η επίσκεψη του Αζερμπαϊτζάν που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να διαψεύσει τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί.

Η πόλη, στην οποία είχε ανακοινωθεί η επίσκεψη Ερντογάν, ήταν άλλωστε ενδεικτική των διαθέσεων του. Η Σούσα ξαναπέρασε πρόσφατα στον έλεγχο του Μπακού μετά τη διαμάχη του περασμένου έτους με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αζέρος πρόεδρος προέβη βέβαια σε χειρονομίες καλής θέλησης, καθώς η διεθνής πίεση για τους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου που κρατούσε εντεινόταν. Το κοινοβούλιο της ΕΕ κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες που κρατούνται, κάνοντας λόγο για βασανιστήρια.

Το Μπακού αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να ανταλλάξει 15 αιχμαλώτους με χάρτες ναρκών που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Παρ’ όλα αυτά, ο απώτερος στόχος του Μπακού φαίνεται να είναι ο πλήρης έλεγχος της χερσαίας σύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν με τα εδάφη στο Ναχιτσεβάν, τα οποία ενώ του ανήκουν, χωρίζονται γεωγραφικά από εδάφη της Αρμενίας. Εφ' όσον συνδεθούν πλέον τα δύο εδάφη, το Αζερμπαϊτζάν θα συνδέεται μέσω ξηράς με την Τουρκία.

Η διακήρυξη της Σούσας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας, που ανακοίνωσαν Ερντογάν και Αλίεφ είναι ενδεικτική των τουρκικών φιλοδοξιών που δεν μπορούν να περιοριστούν. Το Αζερμπαϊτζάν άλλωστε σχεδιάζει να κατασκευάσει μια σιδηροδρομική γραμμή στον λεγόμενο διάδρομο του Ζανγκιλάν.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει πολλαπλή χρησιμότητα για την Τουρκία, πέρα από την επέκταση της τουρκικής επιρροής σε μία ακόμα περιοχή στον Καύκασο και την προβολή της ισχύος της, αποφέροντας και οικονομικό όφελος.

Στη διάρκεια της σύγκρουσης, η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, παρέχοντάς του μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που πλέον προσελκύουν πολλούς αγοραστές, ενώ η αποτελεσματικότητα τους υμνείται και σε αμερικανικά έντυπα-κολοσσούς, όπως η Wall Street Journal.

Η Πολωνία, σύμμαχος της στο ΝΑΤΟ, είναι άλλωστε ο πιο πρόσφατος πελάτης. Πέρα από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που αναφέρθηκε στην πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, δεν υπήρχε κάποια άλλη ενόχληση για την Άγκυρα. Μετά από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία φαίνεται να συνεχίζει το business as usual.