8ος χρόνος, ημέρα 2438η
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022

Απορρίπτει το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία ο Μεντβέντεφ

Απορρίπτει το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία ο Μεντβέντεφ

«Τα ειρηνευτικά σχέδια που προτείνουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα ήταν καλά αν επρόκειτο για προετοιμασία επιλογών που θα λάμβαναν κατά κάποιο τρόπο υπόψη την πραγματικότητα», ανέφερε ο μακροχρόνιος σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας από το 2020, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τον Guardian.

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, σε ένα μακροσκελές μήνυμα στο Telegram, ο Μεντβέντεφ επικρίνει τις πρόσφατες προσπάθειες της Ιταλίας για ειρήνευση λέγοντας ότι «δεν εκπονήθηκαν από διπλωμάτες, αλλά από ντόπιους πολιτικούς επιστήμονες που έχουν διαβάσει πολλές επαρχιακές εφημερίδες και λειτουργούν μόνο με ουκρανικά ψέματα».

Απέρριψε, επίσης, την πιθανότητα η Ουκρανία να γίνει ποτέ πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – «ξέρουν ότι αυτό είναι ψέμα» σημειώνει διότι θα ήταν «πολύ δαπανηρό και επικίνδυνο» για την Ουκρανία να ενταχθεί είτε στην ΕΕ είτε στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεντβέντεφ περιγράφει την πρόταση ενός αυτόνομου Ντονμπάς «στο πλαίσιο της Ουκρανίας» ως «προφανή ανοησία και φτηνή προβολή επιθυμιών», προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις για την τύχη της Δημοκρατίας του Ντονμπάς είναι οριστικές και δεν θα αναστραφούν».

Απέρριψε επίσης οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που αφορά την Κριμαία, δηλώνοντας ότι ακόμη και η τοποθέτηση της στο τραπέζι ήταν «απειλή για την εδαφική ακεραιότητα [της Ρωσίας] και πρόσχημα για την έναρξη ενός πλήρους πολέμου».

«Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ πολιτική δύναμη στη Ρωσία που θα δεχόταν καν να συζητήσει την τύχη της Κριμαίας. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εθνική προδοσία», καταλήγει.