Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: «Αποφασισμένη να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα η Ευρώπη»

«Αποφασισμένη να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα η Ευρώπη»

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για το θέμα του μεταναστευτικού εκφράζει, με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις κινήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «τα κράτη μέλη της είναι αποφασισμένα να προστατέψουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Παράλληλα αναφέρει πως  απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα στους μετανάστες, αγνοώντας τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, δεν είναι αποδεκτή και οποιαδήποτε τέτοια πολιτική πίεση θα απορριφθεί.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τονίζεται, μεταξύ άλλων ότι «οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές».

«Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να αναμεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επαναλαμβάνουν ακόμη την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο. Σημειώνουν ακόμη, πως η στήριξη συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η στενή συνεργασία στο θέμα αυτό θα συνεχιστεί και με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων.

«Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 που αφορά όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει η κοινή δήλωση, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά και στην Κύπρο που δέχεται ιδιαίτερα αυξημένες ροές. «Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία μπορούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και της δέσμευσης».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας, η κοινή δήλωση αναφέρει, ότι η συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης.

Οι ΥΠΕΞ απευθύνουν έκκληση για επείγουσα αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ζωών και αναγνωρίζουν επίσης την πίεση που δέχεται η Τουρκία.

Το Συμβούλιο ακόμη λαμβάνει υπ' όψιν του το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας και επαναλαμβάνει, με τον πιο ισχυρό τρόπο, την έκκλησή του προς όλα τα μέρη να διατηρήσουν μια άμεση εκεχειρία, να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών, τόσο από ξηράς όσο και από αέρος και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την διεθνή κοινότητα.