Απειλεί με αποχώρηση από το ΕΛΚ ο Ορμπάν λόγω αλλαγής των κανονισμών

Απειλεί με αποχώρηση από το ΕΛΚ ο Ορμπάν λόγω αλλαγής των κανονισμών

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απειλεί ότι θα αποσύρει το κόμμα του Fidesz από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω της επιβολής επικείμενων νέων κανονισμών.

Ο Ορμπάν έστειλε τελεσίγραφο στον Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, ενόψει της ψηφοφορίας την Τετάρτη για τους νέους κανονισμούς οι οποίοι διευκολύνουν την τιμωρία ολόκληρου κόμματος και όχι μεμονωμένων ευρώβουλευτών.

Στην επιστολή του ο Ορμπάν αναφέρει ότι δεν πρόκειται να καθίσει άπραγος και να περιμένει τι θα κάνει το ΕΛΚ όταν ψηφιστούν οι νέοι κανονισμοί, αλλά θα αποχωρήσει πανηγυρικά «εάν και όταν υπερψηφιστούν».

«Θέλω να σας ενημερώσω κ. Πρόεδρε ότι εάν οι κανονισμοί, που έγιναν αποδεκτοί στη συνάντηση της προεδρίας και των επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στις 26 Φεβρουαρίου, τεθούν σε ψηφοφορία και εγκριθούν, το Fidesz θα φύγει από την ομάδα», αναφέρει στην επιστολή του.

Η συμμετοχή του κόμματος Fidesz στο ΕΛΚ έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2019, αλλά στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται οι 11 Ούγγροι ευρωβουλευτές, παρά τις κινήσεις κεντρώων να εκδιωχθούν. 

Ακόμα και αν αποχωρήσει το Fidesz, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Προς το παρόν έχει 187 μέλη, σε σύνολο 705, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 145 ευρωβουλευτές.