Ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας
Μπ. Τζόνσον

Ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη το 2022 μιας ανεξάρτητης έρευνας, την οποία ζητά εδώ και καιρό η αντιπολίτευση, με επίκεντρο τη διαχείριση από τον ίδιο και την κυβέρνηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία, το Κράτος υποχρεούται να εξετάσει τις ενέργειές του όσο το δυνατόν αυστηρά και ειλικρινά και να αντλήσει διδάγματα για το μέλλον. Για αυτό ακριβώς έλεγα πάντα ότι όταν ερχόταν η κατάλληλη στιγμή, θα έπρεπε να έχουμε μια εις βάθος και ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον ενώπιον βουλευτών.

«Επομένως, μπορώ να επιβεβαιώσω σήμερα ότι η κυβέρνηση θα ορίσει μια ανεξάρτητη δημόσια έρευνα», η οποία θα έχει «τη δυνατότητα να διατάξει την παραγωγή όλων των σχετικών εγγράφων και να συγκεντρώσει προφορικές μαρτυρίες, δημοσίως και ενόρκως», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «κατάλληλη στιγμή» για την έναρξη αυτής της έρευνας είναι η «άνοιξη του 2022». Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε, επίσης, να διαβουλευτεί με τις αρχές της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίες διαχειρίστηκαν την κρίση στα εδάφη τους.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο Τζο Γκούντμαν, συνιδρυτής της ένωσης συγγενών των θυμάτων της πανδημίας Covid-19 Bereaved Families for Justice, δήλωσε πως η ανακοίνωση της έρευνας αυτής προκάλεσε «μια τεράστια ανακούφιση». Όμως, έκρινε ότι η άνοιξη του 2022 είναι «πάρα πολύ αργά» προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα.

«Ζωές διακυβεύονται», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως «ειδικοί της υγείας και επιστήμονες προειδοποιούν για ένα τρίτο κύμα το φθινόπωρο». «Μια ταχεία έρευνα στο καλοκαίρι του 2020 θα μπορούσε να σώσει τους δικούς μας που πέθαναν κατά το δεύτερο κύμα τον χειμώνα», συνέχισε.

Από την αρχή, ο Μπόρις Τζόνσον επικρίθηκε για μια χαοτική, όπως θεωρήθηκε, διαχείριση της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 127.500 ανθρώπων στη Βρετανία, στον βαρύτερο απολογισμό στην Ευρώπη.

Οι επικριτές του τού καταλογίζουν, μεταξύ άλλων, ότι καθυστέρησε να εκτιμήσει το μέγεθος της πανδημίας, επιβάλλοντας πολύ αργά την καραντίνα και κατόπιν αίροντάς την πολύ νωρίς. Η κυβέρνηση κατηγορείται, επιπλέον, για κακοδιαχείριση στην ανάθεση συμβάσεων προμήθειας μασκών και άλλων εξοπλισμών προσωπικής προστασίας.

Μια τέτοια έρευνα ζητούσαν εδώ και καιρό οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, όμως η κυβέρνηση εκτιμούσε πως ήταν πρόωρο να ξεκινήσει μεσούσης της κρίσης.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ χαιρέτισε σήμερα τη διεξαγωγή της, εκτιμώντας, ωστόσο, και εκείνος πως θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα από την άνοιξη του 2022.