Αν. Αξιωματούχος Υπουργείου Υγείας ΗΠΑ: Είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας

Αν. Αξιωματούχος Υπουργείου Υγείας ΗΠΑ: Είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας

Ο Ναύαρχος Μπρετ Γκιρουα αναπληρωτής υφυπουργός του Υπουργείου Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρήση μάσκας σε πανεθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ είναι απαραίτητη, αναλύοντας γιατι δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα ως προς αυτό το ζήτημα. 

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου δείχνουν για μια ακόμα φορά την διαφορά στις απόψεις που υπάρχει ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους ειδικούς.

Ο Γκιρουα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο ABC και συγκεκριμένα στην εκπομπή «This Week» δεν πήρε θέση για το αν πρέπει να υπάρξει εκτελεστικό διάταγμα για την χρήση μάσκας αλλά πρόσθεσε, «είναι πραγματικά απαραίτητο να φοράτε μάσκα δημόσια».

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ φόρεσε για πρώτη φορά μάσκα δημόσια κάτι που αρνούνταν να κάνει επί μακρόν, λέγοντας ότι η μάσκα είναι «δίκοπο μαχαίρι».

«Αυτό δεν ισχύει», είπε ο γιατρός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του παρουσιαστή Τζορτζ Στεφανόπουλος.

«Με τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στη χρήση μάσκας», είπε. «Είμαι παιδίατρος σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Φορούσα μάσκα 10 ώρες την ημέρα για πολλά, πολλά χρόνια, οπότε δεν πιστεύω ότι υπάρχει μειονέκτημα».

Ο Γκιρουα είπε επίσης ότι περίπου το 90% των ανθρώπων σε περιοχές με υψηλά επίπεδα μετάδοσης του κορονοϊού πρέπει να φορούν μάσκες.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα μειώσει την εξάπλωσή σωματιδίων σε άλλους ανθρώπους. Πιθανότατα δεν σας προστατεύει τόσο πολύ, αλλά προστατεύει όλους γύρω σας. Και όσο περισσότερα δεδομένα λαμβάνουμε για πιθανή εξάπλωση μέσω αέρος, ιδιαίτερα σε πολύ κλειστούς χώρους με κακό αερισμό, είναι πολύ σημαντικό να φοράμε μάσκες», είπε.