Ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ - Δριμεία επίθεση σε Τριντό

Ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ - Δριμεία επίθεση σε Τριντό

Στην αιφνιδιαστική ακύρωση της συνέντευξης Τύπου που επρόκειτο να δώσει μετά το πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό, τον οποίο και αποκάλεσε «διπρόσωπο». Τόσο η ακύρωση της συνέντευξης Τύπου όσο και η επίθεση σε Τριντό δείχνουν να είναι απόρροια του βίντεο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ κι ενώ οι εκπρόσωποι του Τύπου ανέμεναν τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκαν για την ακύρωσή της, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ο λόγος της αιφνιδιαστικής ακύρωσης.

«Θα ακυρώσω τη συνέντευξη Τύπου» δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου με την ευκαιρία ενός γεύματος εργασίας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το ΝΑΤΟ.

«Όταν ολοκληρωθούν οι σημερινές συναντήσεις, θα επιστρέψω στην Ουάσιγκτον. Δεν θα παραχωρήσουμε συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο της Συνόδου, διότι έχουμε δώσει τόσες πολλές τις τελευταίες δύο ημέρες. Καλό ταξίδι σε όλους» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στρέψει τα βέλη του προς τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό, αποκαλώντας τον «διπρόσωπο» και αναφέροντας πως ο Καναδάς δεν πληρώνει καν το 2% του ΑΕΠ του στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση αν είχε ακούσει τα σχόλια του Τριντό γι΄αυτόν, ο Τραμπ είπε: «Είναι διπρόσωπος». Υπαινίχθηκε ότι ο Τριντό ήταν ταραγμένος επειδή του είπε ότι απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο για την αύξηση στο 2% του ΑΕΠ των δαπανών για την άμυνα.

«Βρίσκω ότι είναι ένας πολύ ωραίος τύπος αλλά ξέρετε η αλήθεια είναι πως τον προκάλεσα για το γεγονός ότι δεν καταβάλλει το 2% και μπορώ να δω ότι δεν είναι πολύ ευτυχής γι΄αυτό», είπε ο Τραμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Δεν καταβάλλει το 2% και θα έπρεπε να καταβάλλει το 2%. Ο Καναδάς -- έχει λεφτά. Κοιτάξτε, εκπροσωπώ τις ΗΠΑ και θα έπρεπε να καταβάλλει περισσότερα από όσα καταβάλλει, το καταλαβαίνει αυτό... μπορώ να φανταστώ ότι δεν είναι τόσο ευτυχής αλλά έτσι είναι τα πράγματα».

Υπενθυμίζεται πως από χθες τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει τους Τζάστιν Τριντό, Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον να σχολιάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ για τη μεγάλης διάρκειας συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά και τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, στο υποτιτλισμένο βίντεο που έδειξε η καναδική τηλεόραση CBC, στο «πηγαδάκι» που έχουν στήσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ οι ηγέτες Καναδά, Γαλλίας και Βρετανίας, φαίνεται ο Τζόνσον να ρωτά τον Μακρόν «ώστε γι' αυτό άργησες να έρθεις;», αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν Αμερικανός και Γάλλος πρόεδρος νωρίτερα. Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο Τριντό λέγοντας πως «άργησε επειδή βρέθηκε σε μια συνέντευξη Τύπου 40 λεπτών!» χωρίς να κατονομάζει τον Ντ. Τραμπ.

Η απάντηση του Μακρόν δεν ακούγεται και ο Τριντό σχολιάζει: «Είδατε πώς έπεσαν τα σαγόνια των συνεργατών του», κάνοντας και τη χαρακτηριστική κίνηση, αναφερόμενος προφανώς στα όσα είχε πει ο Τραμπ.

«Οι συζητήσεις με την Κίνα προχωρούν πολύ καλά»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε αναφορικά με την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα, υποστηρίζοντας πως προχωρούν «πολύ καλά», λίγες μόνο ώρες μετά την αναφορά του για την πιθανότητα η συμφωνία να υπογραφεί μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το φθινόπωρο του 2020.

«Οι συζητήσεις πάνε πολύ καλά και θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους ύστερα από τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ κοντά στο Λονδίνο, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη στην αιφνιδιαστική ακύρωση της συνέντευξης Τύπου που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ κι ενώ οι εκπρόσωποι του Τύπου ανέμεναν τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκαν για την ακύρωσή της, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ο λόγος της αιφνιδιαστικής ακύρωσης.

AP Photo/ Evan Vucci