Ακυρώνει το ταξίδι στη Δανία λόγω... Γροιλανδίας ο Τραμπ

Ακυρώνει το ταξίδι στη Δανία λόγω... Γροιλανδίας ο Τραμπ

Την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της για την προσφορά του να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία.

«Η Δανία είναι μια πολύ σπουδαία χώρα με απίστευτους ανθρώπους, αλλά με βάση τα σχόλια της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντεριξεν, ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να συζητήσει την αγορά της Γροιλανδίας, θα αναβάλλω τη συνάντησή μας που ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε δύο εβδομάδες για μια άλλη φορά», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, ο Τραμπ αναμενόταν να επισκεφθεί την Πολωνία και κατόπιν τη Δανία, έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε η βασίλισσα Μαργκρέτε Β΄.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε την Κυριακή το ενδιαφέρον του για την αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, ενδεχόμενο που περιέγραψε ως «μεγάλη κτηματομεσιτική συναλλαγή», που θα ήταν «στρατηγικά ενδιαφέρουσα», διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του.

Οι αρχές της Δανίας και της Γροιλανδίας δεν υποδέχθηκαν θετικά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου. Το υπουργείο Εξωτερικών της αυτόνομης περιοχής της Δανίας ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία «δεν πωλείται».

«Έκπληξη» από τα Βασιλικά Ανάκτορα

Την έκπληξή τους για την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα επισκεφθεί τη Δανία τον επόμενο μήνα εξέφρασαν τα Βασιλικά Ανάκτορα της Δανίας. «Ήταν μια έκπληξη, αλλά δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να πούμε γι'' αυτό», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας DR η διευθύντρια επικοινωνίας των Ανακτόρων, Λιν Μπάλεμπι.

Τα Ανάκτορα εξέδωσαν ανακοίνωση στις 31 Ιουλίου η οποία ανέφερε ότι η βασίλισσα Μαργκρέτε Β'' είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη στη Δανία στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.