7ος χρόνος, ημέρα 2148η
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Ακτιβιστές για το κλίμα μπλόκαραν εισόδους τραπεζών στη Ζυρίχη

Ακτιβιστές για το κλίμα μπλόκαραν εισόδους τραπεζών στη Ζυρίχη
Φωτό αρχείου
AP Images

Η ελβετική αστυνομία απομάκρυνε σήμερα Δευτέρα ακτιβιστές για το κλίμα από την καρδιά της οικονομικής συνοικίας της Ζυρίχης οι οποίοι είχαν μπλοκάρει εισόδους τραπεζών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη χρηματοδότηση από αυτές σχεδίων ορυκτών καυσίμων που καταστρέφουν το περιβάλλον.

Οι ακτιβιστές τραγουδούσαν και φώναζαν συνθήματα και είχαν καταλάβει θέσεις στις εισόδους των Credit Suisse και UBS στην πλατεία Παράντεπλατς του ελβετικού οικονομικού κέντρου, μετά την άρνησή τους να διαλυθούν.

«Η Credit Suisse και η UBS δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι τώρα προκειμένου να ανταποκριθούν κατάλληλα στην κλιματική κρίση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κίνημα κλιματικής δικαιοσύνης καταλαμβάνει τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse και τα γειτονικά γραφεία της UBS σήμερα ώστε να τραβήξει την προσοχή στις συνέπειες της αδράνειας των ελβετικών οικονομικών θεσμών», ανέφερε σε δήλωση η Φρίντα Κόλμαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Rise Up for Change.

Έστησαν φάρσα έξω από τα γραφεία της Credit Suisse

 

Ατκιβιστές είχαν στήσει φάρσα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα, υποδυόμενοι τους εκπροσώπους της ελβετικής τράπεζας και ανακοινώνοντας το τέλος της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων.

Η διαμαρτυρία εντάσσεται σε κύμα πολιτικής ανυπακοής από ακτιβιστές στην Ελβετία, όπου το κλίμα θερμαίνεται περίπου με διπλάσιο ρυθμό από εκείνον του παγκόσμιου μέσου όρου και αλλάζει τα περίφημα ορεινά τοπία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ