7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Ακάρ για ελληνογαλλική συμφωνία: Μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας να νικήσει την Τουρκία

Ακάρ για ελληνογαλλική συμφωνία: Μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας να νικήσει την Τουρκία

«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα προσπαθούν να κλιμακώσουν την ένταση αντί να βρουν λύσεις στα προβλήματα», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία επισήμανε πως «πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και δεν μπορούν να νικήσουν την Τουρκία με τέτοιες ενέργειες και ρητορική».

Ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ακόμα ότι «οι δηλώσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στην Ελλάδα είναι παράλογες και αβάσιμες» για να συμπληρώσει ότι η Τουρκία θέλει πολιτικές λύσεις μέσω διαλόγου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την milliyet, αναφερόμενος στα προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Ακάρ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσω πολιτικών λύσεων, διαλόγου και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι λαοί και στις δύο πλευρές πρέπει να ζουν με ασφάλεια και ευημερία σε περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας. Αυτή είναι η ειλικρινής μας επιθυμία. Οι πολιτικοί κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές τους ενέργειες και δηλώσεις για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις, αντί να βρουν λύσεις ορθολογικές και λογικές στα προβλήματα. Οι δηλώσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στην Ελλάδα είναι παράλογες και αβάσιμες. Δεν ταιριάζουν με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό με το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo που παρεμποδίστηκε από το τουρκικό ναυτικό ο Ακάρ δήλωσε, σύμφωνα με το Anatolu ότι η Ελλάδα προσπαθούσε να διεξάγει έρευνα παραβιάζοντας τη ναυτική δικαιοδοσία της Τουρκίας. «Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως το τουρκικό ναυτικό έκανε «ό, τι ήταν απαραίτητο και δεν άφησε το πλοίο να μπει στην περιοχή»..

«Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τις θαλάσσιες αξιώσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων» μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Παράλληλα, ο Ακάρ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της, ενώ αποτελεί θέμα στον διεθνή χώρο, με το δημοσίευμα να αναφέρει πως στη συνάντηση, ο υπουργός έλαβε πληροφορίες σχετικά με την τελευταία κατάσταση των τρεχουσών στρατιωτικών δραστηριοτήτων και έδωσε οδηγίες για το έργο που πρέπει να γίνει.