ABC/Washington Post: Προβάδισμα 10% Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

ABC/Washington Post: Προβάδισμα 10% Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

Μια νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το σταθερό προβάδισμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έναντι του αντιπάλου του, σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ, πέντε εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Σύμφωνα με την έρευνα για λογαριασμό των ABC News/Washington Post σε ένα άκρως πολωμένο σκηνικό, ο Μπάιντεν προηγείται με 10% του Τραμπ στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ήτοι 53% έναντι 41% και με 10% στους δυνάμει ψηφοφόρους. Επίσης, περίπου 7 στους 10 ψηφοφόρους (68%) θεωρούν ότι η οικονομία δεν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό διπλάσιο από τον Νοέμβριο του 2019.

Σε επιμέρους θεματικές κατηγορίες ο Μπάιντεν προηγείται στον χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊου, της άμβλυνσης του φυλετικού διαχωρισμού και της ασφαλείας των πολιτών, την ώρα που ο Τραμπ έχει προβάδισμα μόνο στην οικονομία.

Σύμφωνα με το δίκτυο ABC News, o Τραμπ είναι ο μόνος πρόεδρος από τη εποχή του Χάρι Τρούμαν, οπότε και ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις που δεν απέσπασε πότε σταθερά ποσοστά αποδοχής άνω του 50% κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ενδιαφέρον έχουν οι συγκρίσεις με το 2016 στις οποίες αναφέρεται το δίκτυο ABC News. Η Χίλαρι Κλίντον το 2016 κέρδισε τις γυναίκες χωρίς κομματική ταυτότητα με 4%, την ώρα που ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με 57%. Ο Τραμπ από την πλευρά του κέρδισε τη "λευκή ψήφο" με 20% το 2016, ενώ σήμερα η διαφορά του με τον Μπάιντεν σε αυτή την κατηγορία είναι 6%. Ο λόγος σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται στη στήριξη που λαμβάνει ο πρώην αντιπρόεδρος από τις γυναίκες.