Α. Φάουτσι: Οι αρμόδιες αρχές δεν θα υποκύψουν σε πολιτικές πιέσεις για την έγκριση εμβολίου

Α. Φάουτσι: Οι αρμόδιες αρχές δεν θα υποκύψουν σε πολιτικές πιέσεις για την έγκριση εμβολίου

Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν διαβεβαιώσει τους επιστήμονες ότι δεν θα καθορίσουν οι τυχόν πολιτικές πιέσεις τον χρόνο έγκρισης ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, παρόλο που ο Λευκός Οίκος ελπίζει να έχει ήδη εγκριθεί κάποιο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι.

«Οι αρμόδιες αρχές, στις συζητήσεις μου μαζί τους, μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα επιτρέψουν πολιτικά ζητήματα να επηρεάσουν την απόφαση έγκρισης. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου θα αποτελούν προτεραιότητα» δήλωσε.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που βλέπει τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θεωρεί ότι η ανακοίνωση έγκρισης ενός εμβολίου τον Οκτώβριο θα βοηθήσει σημαντικά τις προοπτικές του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει δημοσίως ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο πολύ πριν το τέλος του έτους, ωστόσο ο δρ. Φάουτσι εξέφρασε μια πιο συντηρητική εκτίμηση, λέγοντας ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα έχουν πιθανότατα έτοιμες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Φάουτσι και άλλοι επιστήμονες της συμβουλευτικής ομάδας του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένης της συντονίστριας της ομάδας, Ντέμπορα Μπερξ, έχουν δεχθεί κριτική από τον Πρόεδρο επειδή δεν παρουσιάζουν την κατάσταση της πανδημίας τόσο ήπια όσο θα ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι γιατροί, δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης, θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην επιστήμη και στο πώς θα θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία χωρίς πολιτικούς περισπασμούς.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ άρχισαν πρόσφατα, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση να φορούν μάσκα, είπε: «Ευτυχώς που άλλαξε αυτό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπουμε σταθερά τον Αντιπρόεδρο να φορά μάσκα, τον Πρόεδρο να υποστηρίζει στο Twitter την χρήση μάσκας. Είναι καλό. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».