Liberation: Προς «διαζύγιο» Μάκρον-Μέρκελ

Liberation: Προς «διαζύγιο» Μάκρον-Μέρκελ

Τη «χαριστική βολή» στη σχέση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν φέρεται πως έδωσε η πρόσφατη σύνοδος για το Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation. 

Μπορεί να ήταν γνωστό, αναφέρει η Liberation, ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές, όμως ήταν η πρώτη φορά που η Γερμανίδα Καγκελάριος εκφράστηκε δημοσίως μετά την έκτακτη σύνοδο για το Brexit την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. 

Συγκεκριμένα, η Μέρκελ ήταν έτοιμη να δώσει παράταση ενός έτους στην Τερέζα Μέι ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, ενώ ο Μακρόν ήταν αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρώντας ότι ήδη η Βρετανία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην ΕΕ.  

Η Μέρκελ φέρεται να χαρακτήρισε «ακατανόητο» το «σκεπτικό» του Μακρόν, παράλληλα όμως ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Ρέντγκεν κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι δίνει προτεραιότητα στα εσωτερικά του προβλήματα έναντι της ενότητας της ΕΕ. 

Με φόντο τα παραπάνω, η Liberation αναφέρεται στο «περίεργο» γεγονός ότι τα γαλλικά μίντια έκαναν λόγο για «απομόνωση Μακρόν» παρότι μαζί του συντάχθηκαν η Αυστρία η Δανία, η Ισπανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, κατηγορώντας τον ότι δεν στοιχίζεται με το Βερολίνο. 

«Είναι απίστευτο ότι μας κατηγορούν ότι εμποδίζουμε την ΕΕ να βρει μια λύση την ώρα που εμείς προσπαθήσαμε να την εμποδίσουμε, να βυθιστεί», σχολίασε πηγή των Ηλυσίων Πεδίων.

Τέλος, η Liberation υποστηρίζει ότι η  γαλλική πλευρά αισθάνεται ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να μπαίνει σε συμβιβασμούς που αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση: αν το Βερολίνο δεν επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη ή ενδιαφέρεται απλώς για μια γερμανική Ευρώπη, ας το πει ανοικτά. Αλλά το Παρίσι δεν έχει λόγο να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι χάριν μιας Ένωσης που δεν είναι παρά κατ'' όνομα Ευρωπαϊκή.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος  πρόεδρος ξεκαθάρισε από την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταψηφίσει την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ, σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βερολίνο και τις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ε.Ε.

AP Photo