UBS: Γιατί είναι «bullish» για την ελληνική οικονομία
Shutterstock
Shutterstock

UBS: Γιατί είναι «bullish» για την ελληνική οικονομία

Άνοδο 3% του ΑΕΠ φέτος που θα ξεπεράσει τις προσδοκίες οίκων και αναλυτών αναμένει από την ελληνική οικονομία η UBS με μοχλό της ανάπτυξης τις ελληνικές τράπεζες και τα ομόλογα, όπου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να φέρει υπεραποδόσεις. Για τις τράπεζες περιμένει αύξηση κερδοφορίας κοντά στο 9%-10% φέτος και μείωση των κόκκινων δανείων στο 5%.

Με ένα αισιόδοξο report ο διεθνής οίκος αναθεώρησε θετικά τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και τώρα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 3% φέτος από 2,5% προηγουμένως, ενώ αναφέρει ότι όπως διέψευσε ήδη τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις η ελληνική οικονομία σε πεδία όπως οι αναπτυξιακοί ρυθμοί και το πρωτογενές έλλειμμα, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να διαψεύσει και τις εκτιμήσεις το 2023, καθώς εντοπίζει τη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων, τα οποία αναμένει να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν με στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ειδικότερα, εντοπίζει για τις τράπεζες πέραν του έμμεσου οφέλους από την πορεία των ομολόγων, την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κυρίως με επιχειρηματικά δάνεια και λιγότερο με δάνεια προς τα νοικοκυριά, όπου αναμένει διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων φέτος, καλύτερη των προβλέψεων ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και καλή κεφαλαιακή θέση.

Ο οίκος υπολογίζει ότι με την αύξηση των επιτοκίων, την καλή ανάπτυξη των δανείων και κάποιες ακόμα κινήσεις μείωσης του κόστους, ο κλάδος μπορεί να φτάσει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε υψηλό μονοψήφιο ή χαμηλό διψήφιο ποσοστό φέτος. 

Η υψηλότερη κερδοφορία, τα NPE γύρω στο 5%, οι περιορισμένες νέες προβλέψεις και τα καλά επίπεδα κεφαλαίων θα στηρίξουν τα σχέδια των τραπεζών για επιστροφή των μερισμάτων, εκτιμά η UBS.

Ειδικότερα για την πιστωτική επέκταση η οποία συνδυάζεται με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας η UBS, αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη αύξηση του εταιρικού δανεισμού (λόγω πληρωμών του RRF) υποστηρίζει την επιτάχυνση αύξησης των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, ενώ αναμένει να ανακοινωθούν αυξημένα άνω του 10% και για το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Έτσι ανεβάζει τον πήχη και για φέτος λόγω των υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Τι αναμένει για την αναβάθμιση και τα ελληνικά ομόλογα

Ο οίκος εκτιμά, ότι η μείωση των ελληνικών spreads από την αρχή του έτους (παρά τις επιθετικές κινήσεις της ΕΚΤ με την έναρξη της πολιτικής σύσφιξης και το ρεκόρ προσφοράς ομολόγων στην ευρωζώνη), οφείλεται κυρίως σε μακροοικονομικούς θεμελιώδεις παράγοντες. 

Αναμένει ότι η τάση θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις μακροοικονομικές της εκτιμήσεις, λόγω και της έλλειψης του πολιτικού κινδύνου στη χώρα από τις επικείμενες εκλογές. Σημειώνει ακόμα ότι η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ+ από ΒΒ φέτος, υποδεικνύοντας καλύτερες προοπτικές ελλείμματος και χρέους για την ελληνική οικονομία την περίοδο 2022-2024. 

Αν και η εκλογική αβεβαιότητα θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα spreads κατά την προεκλογική περίοδο, η UBS θεωρεί, ότι μια επιστροφή τους στις 250 μονάδες βάσης είναι πλέον λιγότερο πιθανό σενάριο, καθώς η αγορά παραμένει σε μια νοοτροπία «αγοράστε στις πτώσεις» καθώς τα περιφερειακά spreads αποδεικνύονται πολύ ανθεκτικά.

Επίσης, η δυναμική της προσφοράς φέτος εκτιμάται ως ευνοϊκή για την Ελλάδα, ενώ το προφίλ του χρέους με μακροχρόνια υποχρέωση εξόφλησης περίπου στα 20 έτη παραμένει ένα από τα πιο μακροχρόνια στην ευρωζώνη, εντοπίζει ο οίκος.

Οι αξιολογήσεις των Fitch, DBRS και S&P βρίσκονται μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ η Moody's τρεις βαθμίδες κάτω, σημειώνεται. Μια αναβάθμιση σε investment grade φέτος θα δώσει σημαντική ώθηση στα ελληνικά ομόλογα και θα γίνει σημαντικός παράγοντας για περαιτέρω υπεραπόδοση, συμπεραίνεται.

Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας

Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επαναλάβει τη θετική μακροοικονομική έκπληξη και το 2023, εκτιμά η UBS, ενώ αναμένει συνέχιση της υπεραπόδοσης των ελληνικών ομολόγων, χάρη και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Η ελβετική τράπεζα υπολογίζει τώρα, ότι το 2022 η ανάπτυξη ήταν περίπου 5% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 6,4%. Αυτό, το ποσοστό όμως παραμένει κατά 100 μονάδες βάσης πάνω από τη μέση εκτίμηση της αγοράς (consensus) στις αρχές του 2022. Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης σημειώθηκε, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν χαμηλότερη από την πρόβλεψη του consensus στις αρχές του 2022 κατά 150 μονάδες βάσης, δεδομένων των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζει ο οίκος.

Κατά την άποψη της UBS, το 2023 ενδέχεται επίσης η εκτίμηση της αγοράς για την ανάπτυξη της Ελλάδας κατά 0,6% να αποδειχθεί εκ νέου, πολύ απαισιόδοξη. Ο οίκος μάλιστα αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ το 2023 σε 3%, από 2,5% πριν.

Τέσσερις λόγοι για την αισιοδοξία της UBS

Ο οίκος εξηγεί αναλυτικά το μακροοικονομικό σκεπτικό του για τις νέες πιο αισιόδοξες προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Περιμένει ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί για τους παρακάτω λόγους λέει η UBS:

  • Πρώτον, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και των επιδοτήσεων το 2023, υπολογίζει να αποκατασταθεί η διαφορά μεταξύ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2022, που θα ωφελήσει τις προοπτικές του ΑΕΠ για το 2023. 
  • Δεύτερον, εξαιτίας των φθηνότερων τιμών στην ενέργεια (καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο), η UBS εκτιμά τώρα τον μέσο πληθωρισμό στο 3,3% το 2023, ή 150 μονάδες βάσης κάτω από όσο υπολογίζεται συνολικά κατά μέσο όρο από τους οίκους (consensus αναλυτών). Σε συνδυασμό με τις συζητήσεις για νέα αύξηση έως και 8-9,5% στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη των πραγματικών μισθών από ότι προέβλεπε νωρίτερα. 
  • Τρίτον, δεν είναι μόνον ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα του περασμένου έτους ήταν στο 0,5-0,7% του ΑΕΠ καλύτερο από τον στόχο του -1,7% του ΑΕΠ, αλλά επίσης οι χαμηλότερες ενεργειακές επιδοτήσεις και η καλύτερη έναρξη του 2023 συνεπάγονται μεγαλύτερη αύξηση από τον στόχο για επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2023, της τάξης του +0,7% στο ΑΕΠ. Ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει είτε ταχύτερη μείωση του χρέους είτε πρόσθετη οικονομική στήριξη, συμπεραίνει ο οίκος. 
  • Τέλος, οι προβλέψεις της UBS για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2023 αυξήθηκαν κατά 60 μονάδες βάσης στο 0,8%, γεγονός που συνηγορεί υπέρ ενός καλύτερου εξωτερικού περιβάλλοντος για την Ελλάδα.