Εβδομάδα τραπεζικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου αυτή που διανύουμε και η αγορά στρέφει το βλέμμα της στα μεγέθη που θα ανακοινωθούν. Οι αναλυτές περιμένουν ισχυρή κερδοφορία και πιστωτική επέκταση, ενώ τα έσοδα από τόκους και προμήθειες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Στις 6 Μαΐου ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς, στις 8 Μαΐου η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα και στις 9 Μαΐου η Alpha Bank.
Η Mediobanca σε πρόσφατο report της τονίζει ότι οι πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, ενώ τονίζει πως η προσοχή των επενδυτών εντοπίζεται στη δυναμική των προμηθειών, στην ποιότητα του δανειακού portfolio και στα κεφάλαια. Τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να παραμείνουν ισχυρός πυλώνας αντισταθμίζοντας τη μείωση των επιτοκίων, ενώ η ποιότητα ενεργητικού παραμένει σταθερή. Οι δείκτες CET1 αναμένεται να υποχωρήσουν οριακά. Ειδικότερα ανά τράπεζα οι αναλυτές περιμένουν τα εξής:
- Alpha Bank: Η τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει μείωση στα λειτουργικά κέρδη κατά 7% σε ετήσια βάση, αλλά αύξηση κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχωρούν (-7% YoY, -4% QoQ), ωστόσο το Q1 εκτιμάται ως το χαμηλότερο σημείο για το έτος, καθώς η μείωση στο κόστος καταθέσεων αναμένεται να ενισχύσει τα επόμενα τρίμηνα. Οι προμήθειες αυξάνονται κατά 8% παρά τις κρατικές παρεμβάσεις, τα λειτουργικά έξοδα ανεβαίνουν 4%, ενώ το κόστος κινδύνου διατηρείται στις 50 μ.β. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας FL CET1 διαμορφώνεται στο 16,1%, με ελαφρά πτώση 20 μ.β. λόγω Basel IV και διανομής 50%.
- Τράπεζα Πειραιώς: Η κερδοφορία εμφανίζεται σταθερή σε τριμηνιαία βάση (-1% QoQ), αλλά μειωμένη 7% σε ετήσια βάση. Το NII πιέζεται (-6-7%), ωστόσο οι προμήθειες παραμένουν θετικές (+1% YoY). Το κόστος αυξάνεται 4%, το CoR διατηρείται στις 45 μ.β., και ο δείκτης FL CET1 υποχωρεί κατά 25 μ.β. στο 14,2%.
- Εθνική Τράπεζα: Η τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη πίεση σε επίπεδο NII (-10% YoY, -5% QoQ), με λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων μειωμένα κατά 15% ετησίως. Τα έσοδα ενισχύονται από αυξημένο trading income, ενώ το CoR διατηρείται στις 45 μ.β. και τα έξοδα αυξάνονται 8%. Ο δείκτης FL CET1 διαμορφώνεται στο υψηλό 17,9%, παρά πτώση 30 μ.β., με διανομή 60%.
- Eurobank: Η ενσωμάτωση της ελληνικής Τράπεζας ενισχύει σημαντικά τα μεγέθη: NII +13% YoY (αλλά -5% QoQ), προμήθειες +30%, έξοδα +34%. Τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζουν αύξηση 9% σε ετήσια βάση αλλά μείωση 9% τριμηνιαία. Το CoR κινείται στις 55 μ.β., ενώ ο δείκτης FL CET1 διαμορφώνεται στο 15,6% (-15 μ.β.).
Η Axia από τη μεριά της προχωρά στην εκτίμηση πως οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν τις καλές τους επιδόσεις παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες. Χαρακτηρίζοντας τις μετοχές υποτιμημένες έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι αναλυτές βλέπουν περιθώρια ανόδου έως και 47%.
Τα ανθεκτικά έσοδα από τόκους αποτελούν το θεμέλιο της κερδοφορίας του κλάδου, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, με τις προθεσμιακές καταθέσεις να παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές. Η πρόβλεψη της Axia μιλά για μέσο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,4% για τον κλάδο, έναντι 1,8% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αυτό προσφέρει ένα ουσιαστικό «μαξιλάρι» έναντι της δυνητικής ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Η πιστωτική επέκταση αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης για τον κλάδο, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις εισέρχονται σε μία φάση κεφαλαιουχικών δαπανών. Η Axia περιμένει μέση ετήσια αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων κατά 6% το 2025-2027. Και την ίδια στιγμή, η ομαλοποίηση των εσόδων από τόκους μετριάζεται από την επιτάχυνση των προσπαθειών των τραπεζών για την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, με τους αναλυτές να μιλούν για ρυθμούς 7% ετησίως, δηλαδή διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου.